Kurkuma – właściwości i przepisy

Kurkuma – właściwości

Znana od kilku tysięcy lat, stosowana od dawna przez lekarzy ajurwedyjskich i medycyny chińskiej, dziś odkrywana jest na nowo. Niepozorna kurkuma ma zadziwiające właściwości zdrowotne choć w Polsce częściej uważana jest za barwnik lub przyprawę, dodatek stosowany do poprawy smaku potraw. Tymczasem udowodniono, że kurkuma może być uważana za niemal uniwersalny lek – ma silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, oczyszczające z toksyn, przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwbólowe, podnosi odporność, zwalcza przeziębienia, stabilizuje pracę układu pokarmowego i kostnego, działa tonizująco, poprawia nastrój, działa antydepresyjnie. Doskonale sprawdza się wewnątrz naszego organizmu, jak i w postaci różnego rodzaju maseczek na skórę (Hinduski stosują ją nawet jako składnik pasty do depilacji).

Kumaryna zawarta w kurkumie jest jednym z najskuteczniejszych składników oczyszczających wątrobę i nerki, reguluje poziom cholesterolu, działa przeciwgrzybicznie szczególnie na grzyby Candida, leczy stany zapalne i sztywności stawów.

Dlatego warto włączyć kurkumę do swojego codziennego jadłospisu. Ten naturalny składnik regularnie przyjmowany może zastąpić wiele suplementów i zapobiec poważnym schorzeniom. Jak zatem spożywać kurkumę – szczypta dziennie do smaku jest zdecydowanie niewystarczająca jeśli chcemy cieszyć się właściwościami zdrowotnymi. Natomiast dodana w nadmiarze do jednej potrawy może nadać gorzkiego, cierpkiego smaku. Na szczęście jest kilka apetycznych opcji, które będą odpowiednie nawet dla osób nie przepadających za goryczkowym smakiem.

Według lekarzy ajurwedyjskich, aby najpełniej wydobyć wszystkie właściwości zdrowotne kurkumy należy gotować ją w wodzie minimum 8 minut. Powinno się ją również połączyć z tłuszczem roślinnym.

Pasta z kurkumy

Składniki:

Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kurkumę. Gotujemy, często mieszając aż powstanie gęsta pasta. Gotowanie powinno trwać minimum 8 minut. Jeśli pasta zbyt szybko przywiera, dodajemy więcej wody. Jeśli jest zbyt rzadka, dodajemy więcej kurkumy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji po 8 minutach gotowania. Tak przygotowaną pastę można przechowywać w lodówce nawet 2 tyg lub do czasu wystąpienia metalicznego zapachu – wtedy nie jest już zdatna do spożycia. Pastę umieszczamy wyłącznie w ceramicznym lub szklanym naczyniu.

Pasta jest doskonałym dodatkiem do zup i sosów, a także koktajli, które po dodaniu zdrowego tłuszczu roślinnego uwalniają wszystkie właściwości zdrowotne kurkumy.

Złote mleko

Składniki:

  • 1 łyżeczka pasty z kurkumy (lub łyżeczka samej kurkumy + odpowiednia ilość wody, aby ją gotować przez 8 minut)
  • 1 szkl mleka roślinnego
  • 1 łyżka oleju kokosowego/migdałowego/z ostropestu/wiesiołka
  • szczypta czarnego pieprzu
  • miód do smaku

Podgrzewamy mleko, aby było lekko ciepłe i przyjemne w piciu, ale nie gotujemy. Dodajemy pastę, olej, pieprz, doprawiamy miodem i gotowe.

Składniki mleka można modyfikować w zależności od potrzeb. Jeśli ma rozgrzewać i poprawiać odporność warto dodać imbir. Wspaniale smakuje także z cynamonem, kardamonem lub szczyptą gałki muszkatołowej. Najlepiej spożywać ją codziennie np przed snem, bo dzięki właściwościom uspokajającym relaksuje i ułatwi zasypianie.

Jeśli skrzypią nam stawy, odczuwamy bóle lub sztywność należy spożywać mleko przez minimum 40 dni, aby problemy ustąpiły.

Przy silniejszych przeziębieniach, katarze i bólu gardła możemy co kilka godzin spożywać pół łyżeczki pasty z kurkumy popijając ciepłą wodą, aż do ustąpienia objawów.

Kurkuma wykazuje także wspaniałe oddziaływanie na skórę stosowana w formie maseczek. Nie zabarwia ona skóry jeśli nie trzyma się jej na twarzy dłużej niż 15 minut. Kurkuma jest naturalnym składnikiem, ale tak jak wszystko może uczulać, więc polecamy najpierw wypróbować działanie maseczki na małym fragmencie skóry.

Maseczka na twarz oczyszczająco-nawilżająca

Składniki:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka pasty z kurkumy
  • opcjonalnie można tutaj dodać 1 łyżkę jogurtu naturalnego

 

Maseczka na twarz oczyszczająco – detoksująca

Składniki:

  • 1 łyżeczka pasty z kurkumy
  • 1 tabletka węgla
  • olejek różany – ilość taka, aby połączyć suche składniki

Peeling do ciała

Składniki:

  • 2 łyżki kawy drobno zmielonej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki pasty z kurkumy

Kurkuma ma właściwości antyoksydacyjne, pomaga w leczeniu stanów zapalnych i trądziku, poprawia teksturę skóry, lekko zwęża pory, zmniejsza przebarwienia i wyrównuje koloryt. Jest świetnym składnikiem przeciwzmarszczkowym.

Warto włączyć kurkumę do codziennego jadłospisu i pielęgnacji, szczególnie w okresie wiosennym, kiedy organizm zmęczony zimą, zaczyna się oczyszczać w sposób naturalny – dzięki większej ilości błonnika spożywanego w nowalijkach i chętniejszemu podejmowaniu aktywności fizycznej z racji ładnej pogody. Kurkuma, tak niepozorna, jest potężną, naturalną i smaczną bronią wspierającą ten proces.

Podziel się...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Komentarze