Nasze polskie kanapki sprawiają wrażenie, że są, jakby to powiedzieć, ciut monotonne…
Ser żółty, oby z pomidorem. Jajko na twardo z ogórkiem. Ile można?
A jak nas najdzie na coś słodkiego, to na stole króluje nutella i dżem truskawkowy, w którym truskawki wcale nie dominują… I takim oto sposobem jedną kanapką załatwiamy podaż cukru na trzy dni. A nasza odporność leci na łeb, na szyję… Zaraz obalimy mit, że pasty kanapkowe to ciężka i żmudna praca w kuchni!
Zatem czym zastąpić mus “czekoladowy”, gdy po prostu musimy zjeść rano coś słodkiego, a sięgać po wafelki nie przystoi…, bo wszak mamy słodyczowy detoks? 😉
Mamy dla Was 3 propozycje zdrowych, słodkich past kanapkowych. Startujemy!
Mus z daktyli
Składniki:
* szklanka suszonych daktyli
* 3 łyżki kakao (lub więcej)
* pół łyżeczki cynamonu
* opcjonalnie po małej szczypcie: imbiru, gałki muszkatołowej, goździków, kardamonu
Wykonanie: Daktyle zalewamy zimną woda i moczymy przez kilka godzin i następnie odcedzamy, zostawiając trochę płynu.
Dodajemy kakao oraz pozostałe przyprawy i blendujemy na gładką masę.
Ponoć może stać w lodówce ok. 6 tygodni, ale kto wytrzyma i nie zje przez taki czas?
Mus z awokado, banana i kakao
Składniki:
* awokado
* banan, im bardziej dojrzały tym lepszy
* min. 2 łyżki kakao, oczywiście można więcej
Wykonanie: wszystkie składniki blendujemy i już.
Sezamowy mus z daktylami i figami
Składniki:
* kilkanaście daktyli suszonych
* suszone figi – kilka sztuk
* sezam
* olej lniany lub woda
Wykonanie: Sezam prażymy na suchej patelni aż się lekko zabrązowi. Figi parzymy i kroimy na kawałki. Daktyle także kroimy na drobne kawałki. Wszystkie składniki łączymy i blendujemy z dodatkiem wody lub oleju lnianego aż do uzyskania konsystencji doskonałej do smarowania.
A jeśli ogarnie nas totalne lenistwo i wyciągnięcie blendera jest zadaniem ponad nasze siły, to warto wtedy sięgnąć po nasze owocowe przetwory, co ważne – bez dodatku cukru! Koniecznie spróbujcie pysznych dżemów z:
A gdy zajrzycie do działu “Smarowidła BIO” w naszym sklepie, to znajdziecie wiele innych ciekawych propozycji, począwszy od kremu z kasztanów jadalnych przez pasty słonecznikowe aż do kremów orzechowych! Same pyszności!
I pamiętajcie… jak kanapki, to tylko z najlepszym ekologicznym chlebem na naturalnym zakwasie…!
Zapraszamy także do podzielenia się swoimi ulubionymi przepisami na pasty kanapkowe!
1 Comment
Comments are closed.