Sezon dyniowy rozkwita, więc podrzucamy 2 szybki i proste pomysły na wykorzystanie dyni w kuchni. Dynia i na słono i na słodko, jak kto lubi. Takimi pysznościami nawet nie pogardzą dzieci i niejadki!
A jeśli nadal wahacie się czy oby na pewno włączyć dynię do jesiennego jadłospisu, przeczytajcie – dlaczego warto!
Placki dyniowe
- 1 kg dyni
- duża cebula
- 2 jajka (zobacz czym możesz zastąpić jajko)
- szklanka mąki
- łyżeczka soli
- po 1/2 łyżeczki pieprzu i cynamonu
- po 1/4 łyżeczki kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej
- oliwa do smażenia
Obraną dynię ścieramy na grubych oczkach i odsączamy ją na sitku. Do startej dyni dodajemy cebulę pokrojoną w drobne kawałki oraz jajka i mieszam wszystko z przyprawami. Następnie dodajemy pół szklanki mąki, mieszamy i dodajemy pozostałą część mąki tak, aby uzyskać gęstą konsystencję ciasta.
Placki smażymy na rozgrzanej oliwie, do uzyskania złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Możemy je jeść zarówno na słono – z dowolną surówką, jak i na słodko!
Przepis można zmodyfikować dodając zamiast cebulki 2 jabłka, a pieprz zastąpić łyżką ksylitolu!
Zupa krem z dyni i marchewki
- 1 kg dyni
- 2 duże marchewki
- 1 duża cebula
- 1 litr wody
- 3 nieduże ziemniaki (może być 1 spory batat)
- 3/4 puszki mleka kokosowego
- łyżeczka suszonego imbiru
- po 1/2 łyżeczki kardamonu i curry
- szczypta soli
- oliwa
Smacznego!