“Natka pietruszki” – taka odpowiedź zazwyczaj pada, gdy pytamy o to, gdzie znajdziemy dużo witaminy C? Naturalnie w innych produktach witaminę tę także znajdziemy (a czasem nawet więcej), ale niewątpliwym plusem i przewagą natki jest to, że możemy dodać ją niemalże do każdej potrawy. Oczywiście – rzecz gustu. 😉
Zanim jedak przejdziemy do jedzenia, pozwólcie – powiemy kilka słów o innych, poza witaminą zdrowotnych właściwościach tej niepozornej roślinki.
Natka pietruszki zawiera chlorofil – żywą krew roślin, który ma moc cennych właściwości i koniecznie powinien znajdować się w codziennej diecie. Co potrafi? Zobaczcie:
- oczyszcza organizm z toksyn
- chroni przed działaniem wolnych rodników
- oczyszcza przewód pokarmowy z niestrawionych resztek i poprawiają perystaltykę jelit
- zawartość potasu: pozytywnie wpływa na funkcjonowanie serca i neutralizuje kwasy w mięśniach
- ma działanie przeciwzapalne
- oczyszcza, poprawiając obraz krwi
- reguluje poziom cukru we krwi
- pozytywnie wpływa na laktację u kobiet karmiących
- leczy stany zapalne i problemy skórne
- wzmacnia naczynia, także limfatyczne, leczy żylaki
- działa silnie alkalizująco czyli zasadotwórczo – pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową
Chyba nie macie już wątpliwości, dlaczego warto sięgać po zielone warzywa? 😉
Co jeszcze znajdziemy w pietruszce: błonnik, kwas foliowy, magnez, żelazo oraz wapń, a także falwonoidy – silne przeciwutleniacze. Ponadto natka działa moczopędnie, pomagając zrzucić zatrzymaną wodę w organizmie i przefiltrować nerki.
#Pyszny i banalnie prosty koktajl – natka pietruszki i limonka!
- Co potrzebujemy:
- duuuużą garść natki pietruszki, 2 limonki, łyżeczkę miodu i 300 ml wody.
- Jak działamy?
- limonki parzy wrzątkiem i kroimy na drobne kawałki (pozbywamy się też pestek); nie obieramy
- wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Warto blendować ciut dłużej, aby koktajl był naprawdę gładki
- Co to daje?
- podnosi energię, oczyszcza, dobrze działa na skórę i włosy i przede wszystkim wspomaga układ odpornościowy!
Do czego nada się natka pietruszki? Wiemy już, że do koktajli i to naprawdę wszystkich. Warzywnych, owocowych – w każdym ładnie podkręci smak i wzbogaci go wartościami odżywczymi. Natka fantastycznie komponuje się z każdym obiadem – posypcie kasze, makarony, ryż, ziemniaki… Dodajcie do zapiekanek… Udekorujcie zupę, dorzućcie do sałatek. Zblendujcie z pastą kanapkową lub po prostu połóżcie, obok sałaty na kanapkę. Niech natka pietruszki stanie się Waszym codziennym dodatkiem!
Koniecznie zróbcie zapasy i zamroźcie kilka pęczków natki na czarną godzinę!