Natka pietruszki” – taka odpowiedź zazwyczaj pada, gdy pytamy o to, gdzie znajdziemy dużo witaminy C? Naturalnie w innych produktach witaminę tę także znajdziemy (a czasem nawet więcej), ale niewątpliwym plusem i przewagą natki jest to, że możemy dodać ją niemalże do każdej potrawy. Oczywiście – rzecz gustu. 😉

Zanim jedak przejdziemy do jedzenia, pozwólcie – powiemy kilka słów o innych, poza witaminą zdrowotnych właściwościach tej niepozornej roślinki. 

Natka pietruszki zawiera chlorofil – żywą krew roślin, który ma moc cennych właściwości i koniecznie powinien  znajdować się w codziennej diecie. Co potrafi? Zobaczcie:

  • oczyszcza organizm z toksyn
  • chroni przed działaniem wolnych rodników
  • oczyszcza przewód pokarmowy z niestrawionych resztek i poprawiają perystaltykę jelit
  • zawartość potasu: pozytywnie wpływa na funkcjonowanie serca i neutralizuje kwasy w mięśniach
  • ma działanie przeciwzapalne
  • oczyszcza, poprawiając obraz krwi
  • reguluje poziom cukru we krwi
  • pozytywnie wpływa na laktację u kobiet karmiących
  • leczy stany zapalne i problemy skórne
  • wzmacnia naczynia, także limfatyczne, leczy żylaki
  • działa silnie alkalizująco czyli zasadotwórczo – pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową

Chyba nie macie już wątpliwości, dlaczego warto sięgać po zielone warzywa? 😉

Co jeszcze znajdziemy w pietruszce: błonnik, kwas foliowy, magnez, żelazo oraz wapń, a także falwonoidy – silne przeciwutleniacze. Ponadto natka działa moczopędnie, pomagając zrzucić zatrzymaną wodę w organizmie i przefiltrować nerki.

#Pyszny i banalnie prosty koktajl – natka pietruszki i limonka!

  • Co potrzebujemy:
    • duuuużą garść natki pietruszki, 2 limonki, łyżeczkę miodu i 300 ml wody.
  • Jak działamy?
    • limonki parzy wrzątkiem i kroimy na drobne kawałki (pozbywamy się też pestek); nie obieramy
    • wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Warto blendować ciut dłużej, aby koktajl był naprawdę gładki
  • Co to daje?
    • podnosi energię, oczyszcza, dobrze działa na skórę i włosy i przede wszystkim wspomaga układ odpornościowy!

Do czego nada się natka pietruszki? Wiemy już, że do koktajli i to naprawdę wszystkich. Warzywnych, owocowych – w każdym ładnie podkręci smak i wzbogaci go wartościami odżywczymi. Natka fantastycznie komponuje się z każdym obiadem – posypcie kasze, makarony, ryż, ziemniaki… Dodajcie do zapiekanek… Udekorujcie zupę, dorzućcie do sałatek. Zblendujcie z pastą kanapkową lub po prostu połóżcie, obok sałaty na kanapkę. Niech natka pietruszki stanie się Waszym codziennym dodatkiem!

Koniecznie zróbcie zapasy i zamroźcie kilka pęczków natki na czarną godzinę!