Święta to czas pysznych pierników. Jeśli nie zdążyliśmy zrobić zaczynu i nie będzie typowego ciasta, to możemy poratować się prostymi w wykonaniu (idealne na wspólne pieczenie z dziećmi), ale bardzo smacznymi ciasteczkami piernikowymi. Te kruche pierniczki także nadają się do dekorowania! Kształty mogą przybrać iście świąteczne, dzwoneczki, bombeczki, bałwanki czy gwiazdki! Każdy znajdzie coś dla siebie.
Oto czego potrzebujemy:
- 260 gramów mąki orkiszowej
- 130 gramów masła
- 4 żółtka
- łyżka kakao
- 4 łyżki przyprawy piernikowej
- 5 łyżek ksylitolu (w ostateczności cukier trzcinowy…)
Masło ucieramy z ksylitolem na gładką masę, następnie miksując dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy z kakao i przyprawą do pierników. Łączymy z utartą masą maślano-jajeczną i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i schładzamy przez godzinę w lodówce. Następnie rozwałkowujemy ciasto na poprószonej mąką stolnicy. Z ciasta wykrawamy ciasteczka i układamy na papierze do pieczenia, na blaszce. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 12-15 minut i studzimy. Następnie dekorujemy.
Dla bardziej zaawansowanych w pieczeniu ciastek, mamy też drugi przepis:
- 500 gramów mąki pszennej
- 150 gramów masła
- 110 gramów ksylitolu
- 110 gramów płynnego miodu
- łyżka cynamonu
- 3 łyżki kakao
- 1/2 opakowania przyprawy piernikowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki śmietany (płynnej)
Masło, miód, ksylitol, cynamon, kakao i przyprawę piernikową podgrzewamy aż uzyskamy jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy sodę oczyszczoną rozpuszczoną w łyżce wody. Następnie roztrzepujemy żółtka i również łączymy je z masą. Następnie dodajemy ją do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i schładzamy ją 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i wycinamy dowolne kształty, układamy je na papierze to pieczenia na blaszce. Pieczemy przez 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu dekorujemy.
*do masy można dodać także skórkę otartą z pomarańczy lub łyżeczkę mielonego imbiru
I jeszcze podpowiedź jak zrobić lukier:
- szklanka cukru pudru
- jedno białko
- 5-7 kropel soku z cytryny
Wszystkie składniki miksujemy na gęstą, gładką masę i ozdabiamy!
Który przepis na pierniczki wybieracie? 🙂 Pochwalcie się swoimi świątecznymi lukrowymi zdobieniami!
1 Comment
Comments are closed.