Mimo, że dziś są dostępne cały rok, to pomarańcze czy mandarynki, a szczególnie dom przesiąknięty ich egzotycznym zapachem, to świąteczne skojarzenie nie jednego z nas. Ozdobione goździkami czy gwiaździstym anyżkiem nadają niepowtarzalnego klimatu w te rodzinne dni.
Średnia pomarańcza (240g) to ok. 100-110 kcal i aż 2 g białka, 4,5 g błonnika i ponad 120 mg witaminy C! Mandarynka (65g) natomiast to jedyne 34 kcal, 0,5 g białka i 1,2 g błonnika. Naturalnie owoce te to źródło cukrów prostych, więc pamiętajmy, że w dziennym spożyciu sięgamy tylko po 1 porcję, a 4 pozostałe uzupełniamy świeżymi warzywami, np. marchewką czy pomidorem.
Czy jedzenie cytrusów może w pozytywny sposób wpłynąć na nasze zdrowie?
Wiemy już, że to źródło witaminy C, bardzo skutecznego antyoksydantu. Jednak mamy też kilka innych witamin i minerałów. Należą do nich witaminy z grupy B i kwas foliowy, korzystnie działające na układ nerwowy i skórę. A także wapń, magnez, potas, żelazo, cynk, miedź, fosfor i selen.
Bogactwo błonnika wspomaga przemianę materii oraz chroni przed chorobami krążenia. Biała skórka na owocu zawiera flawonoidy, substancje ułatwiające przyswajanie witaminy C oraz wzmacniające jej działanie, dlatego nie bójmy się jej jeść. Skórka ta zawiera również witaminę P, która wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Przy okazji cholesterolu: w pomarańczy znajdziemy także monoterpeny, które wyrównują stosunek LDL do HDL, dzięki temu jesteśmy narażeni na mniejsze ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chronią przed rakiem jelita grubego.
A co z sokiem? Najlepiej wypić go tuż po wyciśnięciu, by nie stracił cennych witamin. Do naturalnych funkcji soku możemy zaliczyć:
- zwiększenie przemiany materii
- wzmocnienie układu odpornościowego
- wsparcie przy problemach gastrycznych, szczególnie w czasie zaparć
- naturalne lekarstwo na szkorbut
Kto powinien uważać z sokiem pomarańczowym? Osoby ze schorzeniami żołądka, dwunastnicy oraz z nadkwaśnością (nadmierne wydzielanie soków żołądkowych). Nie powinniśmy także szaleć, gdy mamy bardzo słabe zęby, bowiem duża ilość kwasów w pomarańczy może powodować ich nadwrażliwość
Macie ochotę na zdrowy koktajl, na bazie świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy?
- 50 ml wody
- 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- pół banana
- 2 brzoskwinie
Blendujemy na gładki płyn. Kaloryczność tego napoju to około 230 kcal. Dobry pomysł na II śniadanie!