Alkohole cukrowe to substancje, które z powodzeniem mogą zastąpić cukier, gdyż nie podnoszą poziomu glukozy i insuliny we krwi. Należą do nich ksylitol i erytytol. Dziś przybliżymy Wam ksylitol – czym jest, jak go używać, jakie ma właściwości. I czy można zastąpić nimi cukier 1:1?
Ksylitol pozyskiwany jest z kory brzozy. Występuje także w owocach, np. w truskawkach czy malinach, rzadziej warzywach (kukurydza) oraz grzybach.
Alkohole te nie podnoszą poziomu glukozy we krwi, w związku z czym, poziom insuliny też nie zostaje podniesiony – zawdzięczamy to ich bardzo powolnemu metabolizowaniu. Dlatego ksylitol jest bezpieczną substancją dla osób chorujących na cukrzycę czy z insulinoopornością. Duże znaczenie ma tu także indeks glikemiczny (IG); dla ksylitolu wynosi IG:8; dla glukozy IG:100; sacharoza to IG:70.
To co jest najważniejsze, to fakt, że ksylitol – w przeciwieństwie do cukru – nie zakwasza organizmu, działa alkalizująco. Dlaczego to jest tak istotne? Zakwaszenie sprzyja rozwojowi w organizmie bakterii i drożdżaków. Stąd już krok do spadku odporności i lawiny różnych schorzeń i dolegliwości. Dlatego im mniej cukru, słodyczy – tym lepiej, zdrowiej i bezpieczniej. I mniejsze ryzyko nadwagi czy otyłości.
Ten brzozowy “cukier”, dzięki właściwościom alkalizującym działa także przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Badania przeprowadzone w Finlandii wykazały, że fińskie dzieci, które żuły gumy słodzone ksylitolem nie miały problemów z próchnicą!
Jednak dla smakoszy, a szczególnie słodyczowych łasuchów mamy jedną smutną wiadomość: mimo wielu zalet ksylitolu nie powinniśmy używać go w nadmiarze. Może skończyć się to przeczyszczeniem… dlatego zalecane są dziennie maksimum 3 łyżeczki. Ale dla osłodzenia życia na pewno to wystarczy! Pamiętajmy także, że ksylitol jest substancją kaloryczną – mimo, że dostarcza prawie 2 razy mniej energii niż cukier, to nadal są to często niepotrzebne kalorie! W 100 g produktu mamy około 240 kcal (cukier 400 kcal).
Wszyscy, którym bliskie jest ich zdrowie (ale także smukła sylwetka) powinni rozważyć całkowitą zamianę cukru na ksylitol! Skoro możemy cieszyć się słodkim smakiem, a przy tym nie niszczyć swojego organizmu, to dlaczego nie?