Jedną z bardziej popularnych diet jest dieta, w której ograniczamy węglowodany, z rozbiegu wszystkie, co jest zupełnie niesłuszne. O tym, dlaczego trzeba spożywać węglowodany (i skąd je czerpać), pisaliśmy o TU. O ile jeszcze eliminujemy z diety pszenne kajzerki, to w porządku. Jeśli jednak decydujemy, że pełnoziarnisty chleb idzie w odstawkę, to już gorzej. Dlaczego zatem chleb jest ważny w codziennej diecie?
Pełnoziarnisty chleb jest źródłem zdrowych węglowodanów, które powinny stanowić co najmniej 55-65% energii dostarczanej do organizmu każdego dnia. Węglowodany złożone (bo o nich mowa) wolno uwalniają energię, dzięki czemu unikamy tzw. skoków cukru we krwi oraz napadów głodu, bowiem o wiele dłużej czujemy się syci. Ciemne, razowe pieczywo, obok witamin z grupy B, witaminy E oraz licznych minerałów takich jak magnez, cynk czy żelazo, jest doskonałym źródłem błonnika, który usprawnia pracę naszych jelit poprawiając przemianę materii, a tym samym chroniąc przed nowotworami układu pokarmowego.
Często pomijamy fakt, że chleb – poza przewagą węglowodanów zawiera także białko, które pozwala zaspokoić nawet 10-15% zapotrzebowania na ten składnik odżywczy. To łatwo przyswajalne białko pochodzi z różnorodnych zbóż, używanych do wypiekania pieczywa.
To o czym warto pamiętać przygotowując kanapki, o to, że chleba w kanapce powinno być jak najmniej. Za to nie żałujmy sobie różnych smarowideł, past, bezmięsnych pasztetów i przede wszystkim surowych warzyw!
Chleb nie tuczy. Zazwyczaj dodatkowe kilogramy przybywają nam nie po samym spożyciu pieczywa, ale są wynikiem tego, co na tym pieczywie mamy. To majonez, tłuste sery. To cukier z dżemów i marmolad. Jeśli wybierzemy odpowiednie składniki na kanapki, to jeszcze może się okazać, że schudniemy!
Zielone światło dla osób z kandydozą!
Ekologiczny chleb bezglutenowy, na naturalnym zakwasie to uczta dla osób nie spożywających glutenu oraz chorych na candidię. W końcu można zjeść normalną kanapkę! 😉 Bez spulchniaczy, konserwantów, drożdży, cukrów i innych cudów, jakie możemy znaleźć w pieczywie z supermarketu.
Nie bójcie się pieczywa. Chleb, odpowiednio wybrany, jest naprawdę świetnym uzupełnieniem codziennej diety! Szczególnie, że można w nim przemycić wiele zdrowych ziaren, o których na codzień zapominamy lub nie wiemy do czego ich użyć w kuchni.