Lukrowane babki, ozdobne mazurki, puszyste serniki… To zazwyczaj gości na wielkanocny stole. Żeby urozmaicić nasze desery, nie tylko na święta, proponujemy dziś słodkie przekąski. I do tego zdrowe! A wśród nich wiosenne muffiny, słodkie kremy i pyszne ciasteczka. A to wszystko bez cukru, lecz z ksylitolem, żeby było i słodko, ale przede wszystkim zdrowo. Więcej o ksylitolu przeczytacie TU, ale tak na szybko przypomnimy, że jedną z jego właściwości jest działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze!

Wiosenne muffiny

Potrzebujemy: 

Wykonanie: Obydwie mąki, płatki owsiane, otręby, sodę, orzechy i kakao mieszamy w jednej misce. W drugiej łączymy olej, mleko, jajko, ksylitol. Do masy z mąką dodajemy owoce, wlewamy mokre składniki i delikatnie, krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do formy na muffinki wysmarowanej odrobinę masłem i posypanej otrębami. Pieczemy 25-30  minut w temperaturze 160 st. z funkcją termoobiegu.

Słodki krem – uwaga: bomba kaloryczna! 😉

Potrzebujemy:

  • opakowanie serka mascarpone
  • chałwa naturalna lub smakowa (ok. 200g)
  • garść żurawiny
  • laska wanilii

Wykonanie: Wszystko zblendować. I już. Najlepiej zajadać z krakersami. Można też zrobić wersję w czekoladą – rozpuścić ją w kąpieli wodnej i wymieszać z pozostałymi składnikami… jest wtedy kosmicznie słodkie! 

Pyszne ciasteczka owsiane

Potrzebujemy:

Wykonanie: Jajka ucieramy z ksylitolem (lub miodem). Obrane owoce miksujemy na gładki mus. Obydwie masy dodajemy do płatków i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kwadrans, by płatki troszkę się namoczyły. Następnie formujemy małe kulki i delikatnie rozpłaszczamy dłonią i układamy na blachę (na papierze do pieczenia). Pieczemy w temperaturze 180 st. z termoobiegiem, przez pół godziny.

Gdy bardzo zapragniecie, aby te owsiane cuda (i muffiny i ciastka) zagościły na świątecznym stole, to… możecie dodać lukru! A niech tam, raz na jakiś czas można poszaleć! 🙂 A po świętach, śmiało zabierzcie te słodkie przekąski ze sobą do pracy i szkoły na drugie śniadanie!