Tak jak obiecaliśmy, tak robimy. Inspirujemy do włączenia papryki do swojego menu. O tym, dlaczego warto po nią sięgać pisaliśmy o TU (klik). Dziś w roli głównej będzie faszerowana papryka na 3 sposoby. Gotowi? Zaczynamy!
Faszerowana papryka z kaszą kuskus
Czego potrzebujemy:
- 6 papryk
- 6 łyżek kuskusu
- 15 dag pieczarek
- cebulka (na wiosnę ze szczypiorkiem)
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 50 g kukurydzy
- 50 g groszku
- pół małego selera pokrojonego w kostkę
- 50 g sera feta
- pół puszki pomidorów krojonych
- sól, pieprz, ulubione przyprawy do smaku
- oliwa
- bulion do gotowania papryk i przygotowania kaszy
Przygotowanie:
- Umytym paprykom odcinamy kapelusiki i wyjmujemy gniazda nasienne. Zalewamy gorącym bulionem w dużym garnku i gotujemy 7-10 min, po czym wyjmujemy i osuszamy. Kuskus zalewamy bulionem i odstawiamy aż napęcznieje.
- Pieczarki, cebulę posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnię, podsmażać ok. 15 min, po tym czasie dodać pozostałe warzywa (bez pomidorów).
- Warzywa i pieczarki połączyć z kuskusem, dodać pomidory (bez soku), przyprawić i dokładnie wymieszać.
- Farszem napełniamy papryki do połowy, następnie dodajemy pokruszony ser i ponownie farsz warzywny. Papryki bez kapelusików przykrywamy folią i pieczemy przez 30 min, w tem 200 st. Następnie przykrywamy papryki kapelusikami i pieczemy kwadrans.
- Zajadamy na ciepło z ulubioną surówką.
Faszerowana papryka z soczewicą
- 6 papryk
- szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- szklanka ugotowanej soczewicy
- 12 suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki oleju z pomidorów
- 2 cebule
- słodka sproszkowana papryka czerwona
- majeranek, oregano
- sól, pieprz
I gotujemy:
- Umyte papryki kroimy wzdłuż i wydrążamy gniazda nasienne, delikatnie solimy.
- Cebulkę podsmażamy na patelni, suszone pomidory kroimy w małe kawałki i dodajemy do cebuli. Po kilku minutach zdejmujemy z ognia i dodajemy kaszę, soczewicę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Nadziewamy papryki i pieczemy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym przez ok. 45 min, w temperaturze 200 st.
Papryka faszerowana bakłażanem/cukinią
- 6 papryk
- szklanka ugotowanego na sypko pęczaku
- 1 bakłażan lub 1 mała cukinia
- 3 łyżki sosu pomidorowego Arrabiata
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki curry
- oliwa
- natka pietruszki lub kolendra
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Umyte papryki kroimy wzdłuż i wydrążamy gniazda nasienne, delikatnie solimy.
- Bakłażana/cukinię kroimy w plastry, solimy i czekamy aż puści sok, osuszamy ręcznikiem papierowym. Dodajemy curry i czosnek i grillujemy na patelni. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, sos pomidorowy i natkę pietruszki/kolendrę i mieszamy.
- Nadziewamy papryki i pieczemy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym przez ok. 45 min, w temperaturze 200 st.
Który przepis najbardziej Wam się podoba?