Curry jest jedną z najbardziej znanych odmian przyprawy zwanej masala – hinduskiej mieszanki o smaku takim, jak stworzy ją ten, kto ją tworzy. W curry znajdziemy najczęściej imbir, kurkumę, kolendrę, czarny pieprz, kmin rzymski, chili i gorczycę. Każda z tych przypraw ma właściwości korzystnie wpływające na zdrowie. Działają przeciwzapalnie, wspierają metabolizm i procesy trawienne i przede wszystkim pomagają w walce z nowotworami. Nawet sporadyczne spożywanie curry usprawnia pracę mózgu, nie tylko starszych ludzi. I to nie wszystko! Ale ekologiczne ogórki z curry można jeść na okrągło!
Co nam zapewnią poszczególne składniki curry?
Imbir – wspomaga trawienie, działa rozkurczowo. Rozgrzewa i działa napotnie. Idealnie sprawdza się przy przeziębieniach. Ponadto poprawia ukrwienie ciała i mózgu, zwiększając jego wydajność.
Kmin rzymski – charakteryzuje się ostrym, korzennym smakiem i – uwaga! – cytrynowym zapachem! Polecany jest kobietom w ciąży i osobą zmagającym się z anemią, bowiem jest dobrym źródłem żelaza! Ma podobne właściwości jak imbir – działa przeciwzapalnie, moczopędnie i napotnie.
Kolendra – dzięki olejkom eterycznym wykazuje działanie przeciwzapalne. Ponadto jest źródłem wapnia, potasu, sodu oraz witamin: C, B1, B2 i PP. Wspiera układ odpornościowy.
Kurkuma – przyprawa, która wspiera walkę z komórkami nowotworowymi oraz zapobiega odkładaniu toksyn w organizmie. Warto ją łączyć z czarnym pieprzem lub papryką – czyli curry jest idealną mieszanką!
Czarny pieprz – ma właściwości dezynfekujące oraz rozgrzewające. W medycynie naturalnej stosowany jest w łagodzeniu gorączki i przeziębień. Ponadto łagodzi wzdęcia.
Gorczyca czarna – dzięki obecności olejku gorycznego, łagodzi stany zapalne układu pokarmowego. Zaleca się także stosowanie gorczycy przy infekcjach górnych dróg oddechowych.
Chilli – pochodzi z tej samej rodziny co pieprz turecki. Otrzymuje się je mieląc suszone strączki. Stosowane jest do konserwacji żywności w klimacie gorącym, wilgotnym. Są dowody na to, że jedzenie papryczki chili zmniejsza poziom cholesterolu, tym samym zmniejszając ryzyko zawału czy udaru. Zawiera kapsaicynę – wojownika atakującego komórki rakowe, ale także tkankę tłuszczową.
Wszystkie te przyprawy zawarte w mieszance curry sprzyjają naszemu zdrowiu. Dlatego postanowiliśmy użyć tego miksu, by stworzyć niepowtarzalne ekologiczne ogórki z curry. Doskonale sprawdzą się jako dodatek zarówno do obiadu, ale także jako ciekawe urozmaicenie sałatek na pikniku (potrzebujesz pomysłów na piknik – zajrzyj TU!) czy grillu. Wybornie smakują też na… kanapkach!