Pomidorów nigdy dość. Jedni lubią świeże na kanapkach, inni zachwycają się zupami-kremami, a jeszcze inni robią przetwory w pomidorów wręcz w ilościach hurtowych i dodają przez całą zimę do wszystkiego. I to właśnie przetwory są super “wynalazkiem”, który powoli nam się cieszyć słonecznym latem, gdy za oknami będzie srogi mróz i zasypie nas śniegiem.

Dla przypomnienia powiemy, że pomidory to bogactwo witaminy C, A, E, K, witaminy B6 i kwasu foliowego. Ponadto znajdziemy w nich wapń, żelazo, cynk, sód, fosfor, magnez i w największej ilości: potas. A po dodatkowe właściwości pomidorów zapraszamy do lektury TU (klik).

Dziś mamy dwie propozycje na przetwory z pomidorów. A dedykowane ku temu ekologiczne pomidory oczywiście czekają na Was na naszej Farmie!

Pomidory z bazylią

Potrzebujemy:

Przygotowanie:

Pomidory nacinamy i zalewamy wrzątkiem, by łatwiej odeszła skórka; kroimy na ćwiartki. Oliwę rozgrzewamy w dużym garnku i smażymy z posiekanym czosnkiem. Następnie dodajemy pomidory (można partiami), sól i ksylitol i gotujemy 25-35 minut, od momentu, gdy sok z  pomidorów będzie wrzeć. Po odparowaniu znacznej ilości wody dodajemy do pomidorów posiekaną bazylię i ponownie gotujemy kilka minut. Wrzące pomidory przekładamy to wyparzonych, suchych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy (albo w garnku, albo w piekarniku). Pasteryzację warto powtórzyć także na drugi dzień.

Pomidory z bazylią świetnie sprawdzą się jako baza do zup czy sos do makaronów i zapiekanek.

Pomidorowy sos sałatkowy na zimno

Potrzebujemy:

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Razem z pozostałymi składnikami wrzucamy do naczynia blendera i rozdrabniamy. Doprawiamy do smaku. Powstały sos przelewamy do wyparzonych słoiczków lub butelek i pasteryzujemy 15 minut od zagotowania.

Sos sałatkowy świetnie zastąpi vinegret lub pomidory w occie, często kupowane zimą w marketach.

A jakie przetwory z pomidorów sami robicie?