Wiele osób boi się tłuszczów… bo przytyjemy! Bo będziemy mieć wysoki cholesterol! Bo to i tamto. Prawda jest taka, że one są dla prawidłowego funkcjonowania organizmu niezwykle potrzebne! A nadwaga…? Uwierzcie mi, że zdrowe tłuszcze nie są za nią odpowiedzialne (to w dużej mierze… cukier pobudzający insulinę do nienormalnej pracy!!!). Dlatego oliwy i oleje – oczywiście te zdrowe i wybrane z rozsądkiem, koniecznie powinny znaleźć się w naszej diecie. Już tłumaczymy dlaczego:
5 powodów dlaczego warto sięgać po oliwy i oleje
- tłuszcze są ogromnym wsparciem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bez ich obecności nasze układy, w szczególności immunologiczny, nerwowy i hormonalny, narażone są na nieodpowiednie działanie
- nasze narządy wewnętrzne stabilizowane są właśnie przez tłuszcze. Ale co ważne, nie może być ich ani za dużo, ani za mało! Tłuszcz około narządowy wspiera prawidłowe funkcjonowanie narządów. A ponadto stanowi zapas energii dla nich raz dla pozostałych tkanek.
- niektóre witaminy (A, D, E, K) potrzebują tłuszczu, aby zostać prawidłowo wchłonięte przez organizm. Zatem tłuszcz, jako nośnik tych witamin, dba o nasze wewnętrzne odżywianie!
- tłuszcze wchodzą w skład błon komórkowych i wpływają na ich funkcjonowanie. Dzięki nim w naszym organizmie może odbywać się transport substancji (przez te błony), enzymy są zdolne do aktywnego działania, a wszystkie inne procesy wewnątrz komórkowe są odpowiednio regulowane.
- tłuszcze są źródłem energii (1 g = 9 kcal). I mimo, że większość energii powinna pochodzić ze spożycia węglowodanów złożonych, to tłuszcze też w jadłospisie powinny się znaleźć (ok 20-30 % dziennie energii).
Gdzie jeszcze znajdziemy zdrowe tłuszcze?
Kluczowe dla naszego organizmu są jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. One powinny stanowić podstawowe źródło tłuszczu w diecie, szczególnie z uwagi na obecność w nich kwasów Omega-3 i Omega-6. Znajdziemy je m.in. w:
- naturalnie w oliwach z oliwek i olejach (rzepakowy, lniany -tylko na zimno!, arachidowy)
- w siemieniu lnianym, migdałach, orzechach włoskich, pestkiach, awokado, tofu, tłustych rybach morskich
Natomiast nasycone kwasy tłuszczowe, których powinniśmy używać w zdecydowanie mniejszych ilościach, występują w maśle, mleku, tłuszczu kokosowym i palmowym oraz tłuszczach pochodzenia zwierzęcego.
Doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów są orzechy:
- właściwości orzechów – część I
- właściwości orzechów – część II