Bio sos paprykowy to szybkie, wygodne i nieziemsko smaczne rozwiązanie na nudę w kuchni! Można z nim wyczarować niezwykłe potrawy, a tym, które nam się już trochę znudziły, dodać zupełnie nowego charakteru. Co to? Z czym to jeść? Jakie ma wartości? Przekonajcie się sami!

Bio sos paprykowy – skład i właściwości

Głównym składnikiem naszego sosu jest oczywiście papryka…! Zaraz po niej, ten piękny czerwony kolor i doskonałą konsystencję zawdzięczamy passacie pomidorowej. Szczypta soli, cukru trzcinowego, liść laurowy i czosnek oraz do tego ostra mielona papryka i mamy niebywałą pyszność! Wszystkie składniki naszego sosu są produktami ekologicznymi!

Surowa papryka jest bogatym źródłem witaminy C (więcej o tej witaminie przeczytasz TU), ale co ważne także bioflawonoidów, które wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, poprawiają krążenie krwi, regulują ciśnienie krwi. Duża zawartość błonnika pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu oraz reguluje pracę jelit. A że idzie zima i nasza odporność będzie wystawiona na ciężką próbę, warto dbać o czystość wewnętrzną naszego organizmu, aby ustrzec się przed nieproszonymi wirusami czy bakteriami.

Do czego dodać sos paprykowy?

Do wszystkiego! Nawet do kanapek. 🙂 Ogranicza nas dziś tylko wyobraźnia! Ale… chcemy zaproponować pyszny i szybki obiad, naturalnie z dodatkiem sosu. Gotowi?

Potrzebujemy:

  • ryż
  • cukinię
  • kukurydzę
  • cebulkę
  • bio sos paprykowy
  • ulubione przyprawy

I gotujemy: ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulkę i cukinię myjemy i obieramy i kroimy – cebulkę w piórka, a cukinię w kostkę. Warzywa podsmażamy w wysokim garnku (np. na smalcu wegańskim!) i gdy cebula się lekko zarumieni, a cukinia ciut zmięknie, dodajemy kukurydzę i wlewamy sos z papryki. Gotujemy, aż cukinia będzie w miarę miękka. Na talerzach rozkładamy ryż, na niego nalewamy sos paprykowo-cukiniowy i zajadamy ze smakiem! Proste, prawda? Miłośnicy strączków mogą naturalnie dodać troszkę czerwonej fasoli!

Banalne, prawda? A jakie smaczne! Podzielcie się z nami Waszymi wariacjami kulinarnymi z tym pysznym sosem w roli głównej!