Groch z kapustą

Groch z kapustą to stare polskie powiedzenie oznaczające bałagan, chaos czy zamieszanie. I jak zajrzymy do garnka, w którym faktycznie ugotujemy żółty groch z kapustą kiszoną, to może być tam niezły zamęt. Nasiona grochu nie stoją w równym rządku, kapusta też leży jak chce. Ale to nic! Na pewno jest pysznie i zdrowo!

Groch z kapustą

Kapusta jest niskokalorycznym warzywem, o wysokiej zawartości błonnika, który na długo zapewnia uczucie sytości. Ponadto to źródło licznych witamin, przede wszystkim witaminy K, C, A oraz minerałów takich jak wapń, magnez czy fosfor. Spożywanie kapusty sprzyja regulacji pracy jelit, może obniżyć poziom złego cholesterolu czy wesprzeć przy usuwaniu toksyn z organizmu. Działa alkalizująco (odkwaszająco) wspierając w ten sposób układ immunologiczny.

Groch, czyli roślina strączkowa z rodziny bobowatych, to źródło zdrowego, roślinnego białka, ale także węglowodanów i błonnika. Pamiętamy, że białka w naszym organizmie pełnią wiele ważnych funkcji, zarówno budulcowych jak i regulacyjnych. Groch ma także działanie zasadotwórcze i neutralizuje zakwaszające działanie pokarmów. To także źródło witamin i minerałów, więc doskonale komponuje się z kapustą. Występowanie m.in. witam z grupy B chroni nasz układ nerwowy, chroniąc przed stanami lękowymi czy depresyjnymi.

Ekologiczna kapusta z grochem

Nasz flagowy groch z kapustą, a tak naprawdę ekologiczna kapusta z grochem to pyszne danie, które może z powodzeniem pojawić się na świątecznym stole. Wykonane jest głównie z kapusty kiszonej oraz kapusty białej, z dodatkiem żółtego grochu i soczewicy oraz cebuli. Okraszone tłuszczem kokosowym i oliwą z oliwek, z dodatkiem soli himalajskiej, czosnku, pieprz czarnego i innych przypraw.

Mamy dla Was także już gotowe dania w temacie świąteczno – kapuścianym. Koniecznie sięgnijcie po:

  • ekologiczny bigos wegański oraz zestawy świąteczne:
  • sałatka 4-składnikowa, mus buraczany i kapusta z grochem – szczegóły TU
  • soja w sosie pomidorowym, kapusta kiszona z marchewką i konfitura z czerwonej fasoli – szczegóły TU
  • bigos wegański, marynowane buraczki i pasztet z ziaren – szczegóły TU

Smacznego!

Komentarze