Pierniczki dla zabieganych! I babeczki piernikowe!

Święta tuż tuż a my ciągle zabiegani? Mamy nadzieję, że jednak nie i odnajdujecie czas na przedświąteczne przyjemności, a nie tylko gotowanie, sprzątanie i szukanie prezentów. 🙂 Dla tych, którzy chcą mieć super smaczną i słodką przekąskę, a jeszcze nie mieli czasu, by wziąć się za pieczenie polecamy dziś proste i szybkie w wykonaniu pierniczki!

 

Pierniczki – szybkie, proste i świątecznie pyszne!

Potrzebne składniki:

  • jajko lub zamiennik – o tym czy zastąpić jajko przeczytacie TU (klik)
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki ksylitolu (ewentualnie brązowego lub kokosowego cukru)
  • 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
  • łyżeczka sody
  • przyprawa piernikowa lub – dla tych, którzy używają czystych olejków eterycznych proponujemy:
    • 3 krople olejku cynamonowego
    • 3 krople olejku z goździków
    • 3 krople olejku imbirowego
    • 2 krople olejku z dzikiej pomarańczy
    • 2 krople olejku z majeranki
  • 2 łyżeczki miodu

I zabieramy się do pracy:

Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie wałkujemy ciasto na cienki placek. Foremkami wycinamy ciasteczka. Pieczemy 8 minut w temp. 180 stopni. Po ostygnięciu ozdabiamy lukrem!

I jeszcze podpowiedź jak zrobić lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • jedno białko
  • 5-7 kropel soku z cytryny

Wszystkie składniki miksujemy na gęstą, gładką masę i ozdabiamy!

W zeszłym roku również proponowaliśmy Wam pierniczki na ostatnią chwilę – przepisy znajdziecie TU (klik). Dajcie znać, które Waszym zdaniem smaczniejsze 🙂
A dla tych, którzy chcieliby posmakować pierników w innej wersji, też coś mamy!

Babeczki piernikowe!

Potrzebujemy:
  • 300 g mąki
  • 200 g ksylitolu (lub cukru)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka przyprawy do piernika (lub kompozycja z olejków eterycznych)
  • 100 g posiekanych orzechów
  • szklanka mleka
  • 100g masła lub oleju kokosowego
  • 2 jajka lub zamiennik

I pieczemy:

W jednej misce łączymy suche składniki, a w drugiej mokre (masło/olej roztapiamy), następnie je łączymy i mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremek na babeczki/muffinki. Pieczemy w temperaturze 180 st. przez ok. 25 minut – do suchego patyczka. Po ostudzeniu możemy udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Które łakocie wybieracie na tegoroczne święta?

Komentarze