W lutym gościmy w naszych kuchniach pora, pietruszkę, kapustę i jabłka – więcej o ich właściwościach przeczytacie TU (klik), a dziś proponujemy Wam przepisy na wykorzystanie tych darów natury w praktyce. Na pierwszy ogień pójdzie zapiekanka z pora oraz zupa z pietruszki i jabłka; do tego proponujemy surówkę z kapusty. A na deser jeszcze pieczone jabłka z… zobaczycie z czym, niespodzianka!
Zapiekanka z pora
Potrzebujemy:
- 1 por
- 5-6 średnich ziemniaków
- 200 ml jogurtu naturalnego (lub sojowego)
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie: starty parmezan lub inny twardy ser albo tofu
Zupa pietruszkowa z jabłkiem
Potrzebujemy
- 4 korzenie pietruszki
- 1 jabłko
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- oliwę z oliwek
- pestki dyni
- curry w proszku – opcjonalnie
Gotujemy:
Pietruszkę, cebulę i jabłko obieramy i kroimy, po czym dusimy przez 10 minut na rozgrzanej oliwie. Dodajemy czosnek i zalewamy bulionem i doprawiamy. Całość gotujemy ok. 30 min na małym ogniu, do czasu, aż warzywa zmiękną. Zupę blendujemy na krem. Pestki dyni prażymy na suchej patelni; posypujemy nimi zupę przed podaniem; opcjonalnie można posypać curry i skropić oliwą.
Najprostsza surówka z białej kapusty
Potrzebujemy:
- pół średniej główki białej kapusty
- 1 jabłko deserowe lub stołowe
- oliwę z oliwek
- mały pęczek posiekanego koperku
- sól, pieprz
- sok z połówki cyrtyny
- 2 płaskie łyżki ksylitolu – opcjonalnie
Przyrządzamy:
Usuwamy wierzchnie liście kapusty, kroimy ją na pół i usuwamy głąb. Potrzebną do surówki połówkę drobno szatkujemy. Jabłko ścieramy i dodajemy do kapusty razem z koperkiem, oliwą, przyprawami i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy. Przed podaniem warto schłodzić w lodówce.
Pieczone jabłka z płatkami owsianymi i bakaliami
Potrzebujemy:
- 4 jabłka
- 8 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki grubo pokrojonych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowca, pekan)
- po 1 łyżce żurawiny, rodzynek i cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
Pieczemy:
Ściany wierch jabłek i wydrążamy gniazdo nasienne. Płatki, suszone owoce, przyprawy mieszamy z sokiem w naczynku i takim farszem wypełniamy jabłko. Na wierzch układamy orzechy i polewamy łyżką miodu. Jabłka przykrywamy odciętym wierzchem. Pieczemy w temperaturze 180 st. przez 30 minut.
I mamy gotowe pierwsze danie, drugie dani i deser, który z powodzeniem możemy zjeść na śniadanie! Smacznego!