Idąc za marcowymi propozycjami warzywno – owocowymi dziś pora na krem z selera w dwóch odsłonach oraz deser z mango! Jesteście ciekawi, co przygotowaliśmy? To czytajcie! A tym, którzy jeszcze nie wiedzą, dlaczego warto sięgnąć po te produkty polecamy tekst o ich właściwościach – kliknijcie TU!
Krem z selera z gruszką
- duży seler
- 2 pietruszki
- biała część pora
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 gruszki
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 100 g serka mascarpone
- kawałek sera pleśniowego
- garść orzechów włoskich
- oliwa z oliwek
- pieprz, sól
Cebulę, czosnek i pora siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie w wysokim garnku. Selera, pietruszki i 2 gruszki obieramy, kroimy na małe kawałki i dorzucamy do garnka. Wlewamy bulion i gotujemy do miękkości. Pozostałe gruszki kroimy w ćwiartki (nie obieramy), skrapiamy oliwą o pieczemy w temp. 10 st ok 10-12 minut – do chrupkości. Ugotowane warzywa w bulionie miksujemy na gładki krem i dodajemy serek mascarpone i ser pleśniowy, po czym jeszcze raz zagotowujemy i przyprawiamy. Orzechy prażymy. Zupę serwujemy z pieczona gruszką i orzechami
I wariant drugi kremu
- 200 g marchewki
- 300 g selera
- 1/2 czerwonej cebuli
- ząbek czosnku
- 150 ml soku z marchewki (świeżo wyciskanego)
- 200 ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- kiełki i ziarna słonecznika do posypania
- sól, pieprz
Warzywa kroimy na małe kawałki. Cebulę i czosnek podsmażamy w garnku i dodajemy następnie selera, marchew oraz sok marchewkowy. po kwadransie dolewamy wodę i gotujemy. Dodajemy jogurt oraz przyprawy i blendujemy na gładki krem. Przed podaniem posypujemy kiełkami i ziarnami słonecznika.
Deser z mango
- 300 g suszonych daktyli
- szklanka orzechów, migdałów, sezamu (wymieszanych według upodobania)
- dojrzałe mango
- maliny, jagody
- puszka mleka kokosowego
- agar
- szczypta cynamonu
Daktyle moczymy przez godzinę w wodzie, następnie miksujemy i dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. Masa będzie stanowić spód ciasta, więc wylepiamy nią spód formy na tartę. Wstawiamy do lodówki. Rozrabiamy agar lub żelatynę. Dojrzałe mango obieramy, kroimy na kawałki i blendujemy z mlekiem kokosowym i cynamonem. Chwilę gotujemy aż zgęstnieje. Dodajemy agar. Gotowa masę przelewamy do formy, dekorujemy owocami wg uznania i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
A już niedługo kolejna porcja kulinarnych inspiracji z udziałem pozostałych marcowych produktów: fasoli i ananasa!