Święta tuż tuż, ale nie szkodzi! Mamy dla Was wielkanocne przepisy na ostatnią chwilę, które odmienią Wasz stół i zachwycą wszystkich gości i domowników!

Wielkanocne przepisy na ostatnią chwilę!

Wielkanoc bez jajek? Jest to jakiś pomysł, dlatego warto urozmaicić i wzbogacić swoje świąteczne menu tofu, strączkami. Będzie pysznie, obiecujemy!

Pasta jajeczna bez jajek

Potrzebujemy:

  • 200 g tofu
  • 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzyce (luz z puszki)
  • łyżka musztardy Dijon
  • 3-4 łyżki wegańskiego majonezu (lub tradycyjnego)
  • pęczek szczypiorku
  • odrobina wody
  • kurkuma (dla koloru)
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: 2 łyżki płatków drożdżowych (drożdży nieaktywnych)

I robimy:

Majonez łączymy z musztardą, płatkami drożdżowymi, solą oraz pieprzem. Dodajemy do 3/4 kostki tofu i ciecierzycy i miksujemy wszystko na gładką masę, dodając wodę lub odrobinę oleju w razie potrzeby. Dosypujemy kurkumę, by uzyskać odpowiedni kolor. Pozostałe tofu kroimy w drobniutką kostkę lub miażdżymy widelcem – będzie imitowało jajko. Dodajemy posiekany szczypiorek i serwujemy z kromką pysznego pieczywa.

Jeśli chcecie zrobić z tego sałatkę, to tofu pokrójcie w kostkę i zmieszajcie z cieciorką, polewając sosem musztardowo-majonezowym i ozdabiając szczypiorkiem.Nie bójcie się także zaserwować tofu jako przekąski z awokado, ogórkami czy sałatą!

Paszteciki z soczewicą

Składniki na ciasto:

Składniki na farsz:

  • szklanka soczewicy zielonej (lub brązowej)
  • duża cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, goździki, jałowiec, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • kilka suszonych grzybów – opcjonalnie
Przygotowanie ciasta:
Do mąki dodajemy cukier, drożdże, sól oraz ciepłe mleko – wyrabiamy w malakserze. Następnie dodajemy olej i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, wkładamy do miski i odstawimy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1,5h.
Przygotowanie farszu:
Soczewicę gotujemy z łyżką oleju, grzybami i solą, przez ok. 2o minut. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy z przyprawami aż zmięknie i będzie złota. Następnie wyjmujemy z cebulki przyprawy, soczewicę odcedzamy i mieszamy razem z sosem sojowy, blendujemy. Na koniec dodajemy mleko roślinne i ponownie miksujemy. Studzimy.
Przygotowanie pasztecików: ciasto wyrabiamy rękami i wałkujemy. Dzielimy na 3-4 pasy szerokości 5-7 cm i wykładamy na nie farsz. Sklejamy i kroimy na małe paszteciki. Przekładamy je na papier do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawimy na 30 minut, niech wyrosną. Pieczemy w temp. 180 st. przez 25-30 minut, aż się zarumienią. Można serwować na zimno lub ciepło, jako samodzielną przekąskę lub dodatek do zupy.

Babeczki wielkanocne

Składniki: 

  • 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
  • szklanka mleka roślinnego
  • 5 łyżek oleju
  • szklanka żurawiny lub rodzynek
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 słodzika – ksylitolu lub nierafinowanego cukru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka kurkumy – opcjonalnie

I pieczemy:

W misce rozkruszamy drożdże i dodajemy: łyżkę mąki i cukru oraz pół szklanki ciepłego mleka, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce. Następnie do zaczynu dodajemy resztę mleka i mąki, olej, cukier/ksylitol, rodzynki, wanilię i opcjonalnie kurkumę. Ciasto mieszamy i wylewamy do foremek na babeczki lub do jednej dużej brytfanny. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 180 st. przez 40-45 min. Polewamy lukrem wg uznania.