To już piąty miesiąc, gdy krok po kroku wzbogacamy nasze jadłospisy i warzywa i owoce. W maju wybraliśmy dla Was takie trio: rzodkiewka, sałata i… grejpfrut! To, co łączy wszystkie te produkty to zdumiewający wpływ na proces oczyszczania i jednocześnie budowania odporności organizmu. Przeczytajcie o ich właściwościach, a w następnym wpisie zaproponujemy kilka kulinarnych rozwiązań na te smakołyki.
Rzodkiewka
Czy wiecie, że rzodkiewka należy do rodziny kapustowatych? I że występuje w kilku kolorach? Obok najpowszechniejszej różowej odmiany, jest jeszcze wersja biała, żółta czy czarna. Od tysiącleci stosowana w celach kulinarnych i leczniczych. jest na całym świecie od dawien dawna, stosowana w celach kulinarnych i leczniczych. Wspiera walkę z pasożytami ale także wykorzystuje się ja do problemów skórnych.
![](https://farmaswietokrzyska.pl/wp-content/uploads/2019/05/59426473_2330503790340518_7407092992294518784_o-300x169.jpg)
Sałata
Jak patrzymy na sałatę, to wiemy, ze jako zielone warzywo musi mieć niezwykłą moc! To za sprawą chlorofilu, który wspiera oczyszczanie organizmu, budując jego odporność, ale także dla o inne układy i narządy w naszym ciele. Wśród witamin i minerałów występujących w sałacie znajdziemy m.in. witaminy E, C i z grupy B, beta-karoten, potas, żelazo, mangan, magnez. Sałata zawiera także silne przeciwutleniacze: luteinę i zeaksantynę, chroniące przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Zielone liście są także źródłem krzemu, wspomagającego układy: nerwowy, kostny i naczyniowy. Liczne odmiany sałat pozwalają na eksperymenty w kuchni, a co ważne – wcale nie trzeba się martwić, że się przejemy! Jest to bowiem bardzo nisko kaloryczne warzywo!
Grejpfrut
Ten jeden z częściej wybieranych cytrusów uprawiany jest w wielu krajach strefy podzwrotnikowej. To niskokaloryczny owoc (ok. 42 kalorii (kcal) na 100 g), po którego chętnie sięgają wszyscy, którzy dbają nie tylko o zdrowie, ale i o ładną sylwetkę i skórę. Spożywanie grejpfrutów oczyszcza wątrobę oraz wspiera procesy filtracyjne krwi, jednocześnie usuwając z niej toksyny. Wpływa także korzystnie na poziom cholesterolu we krwi i wspiera usuwanie już istniejących w niej złogów. Grejpfruty to dobre źródło witamin: C, A, z grupy B, bioflawonoidów i minerałów: potasu, żelaza, magnezu, fosforu i miedzi.Dzięki zawartym w nich kwasom, znalazły także zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w kosmetyce: oczyszcza, ujędrnia i tonizuje skórę, jednocześnie wzmacniając naczynia krwionośne.
I już niebawem kilka inspiracji kulinarnych na wykorzystanie majowej trójki!