W czerwcu kłaniamy się pomidorom i truskawkom. Nie ma wątpliwości, ze warto je zjadać w każdych ilościach! Dlatego proponujemy kilka inspiracji, do czego je dodać. Przepisy na słodkie, słone, ciepłe, zime potrawy napewno wzbogacą Wasze letnie menu. Startujemy!
Pomidory w roli głównej
Pomidory zapiekane z brokułami
- 4 duże pomidory
- 100 g ryżu
- jajko lub zamiennik
- brokuł
- 50g żółtego sera lub tofu
- oliwa
- sól, pieprz
Pomidory myjemy i odkrajamy z nich czapeczki, wydrążamy środki. Ryż lekko obgotowujemy w osolonym wrzątku. Brokuł dzielimy na drobne różyczki i blanszujemy. Podgotowany ryż wsypujemy do miski, mieszamy z roztrzepanym jajkiem, brokułami i przyprawami. Przygotowaną masą napełniamy pomidory, posypujemy startym serem i skrapiamy oliwą. Pieczemy w formie żaroodpornej przez 15-20 min w temperaturze 180 st.
Koktajl pomidorowy – idealny na upały
- 40 dag pomidorów
- 2 łodygi selera naciowego
- gałązka świeżej bazylii
- 400 ml wody mineralnej
- sól – opcjonalnie
Pomidory i seler kroimy na kawałki, wrzucamy do kielicha blendera i zalewamy wodą, blendujemy. Dla uzyskania gładszej konsystencji można przetrzeć dodatkowo przez sito. Schładzamy i przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.
Przepisy na zimne truskawki
Lody truskawkowe z mlekiem kokosowym
- 500 g mrożonych truskawek
- puszka mleka kokosowego
- słodzik do smaku: ksylitol, miód, stewia…
Truskawki, połowę mleka kokosowego i słodzik umieszczamy w blenderze i miksujemy. Uwaga! trzeba mieć mocny blender, by poradził sobie z truskawkami! Stopniowo dodajemy pozostałe mleko, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Naturalnie można zmiksować świeże truskawki z mlekiem i zamrozić. Wiem jednak, że każdy z Was ma zapasy mrożonych owoców, więc jak najdzie nas ochota na lody, to mamy je w kilka minut!
Sorbet truskawkowo-bananowy
- banan
- 300 g truskawek
- łyżka soku z cytryny
Owoce miksujemy z sokiem z cytryny i przelewamy do foremek, mrozimy kilka godzin. Przed zjedzeniem, warto foremkę przelać ciepłą wodą, lody łatwej wyskoczą. Jeśli mamy mrożone owoce – po prostu blendujemy i zjadamy!
Na obiad pyszne zapiekane pomidory, na deser lody… a w międzyczasie pyszny i zdrowy koktajl! Czego chcieć więcej?