Koperek często degradowany jest do roli dodatku do zupy. Pora to odczarować, bo on też może być mistrzem pierwszego planu. Szczególnie, że warto po niego sięgać z uwagi na liczne dobra, które w sobie skrywa. To źródło wielu soli mineralnych, wapnia, żelaza, fosforu i licznych witamin: D, E, K, C i witamin z grupy B. Pomaga na problemy trawienne i infekcje górnych dróg oddechowych.
Koperek w zupie czy zupa koperkowa?
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 pęczki koperki
- 2 średnie marchewki
- 2 listki lubczyku
- jogurt sojowy
- pieprz
Marchewki ścieramy na małych oczkach, koperek drobno kroimy. Do gotującego się bulionu dodajemy starte marchewki i gotujemy 6-8 minut. Następnie dodajemy koperek i liście lubczyku i ponownie gotujemy, tym razem 10-12 minut. Na koniec doprawiamy pieprzem wg uznania. Przed podaniem dodajemy do zupy łyżkę jogurtu sojowego (można go wcześniej zahartować, by się nie zważył).
Sos koperkowo-słonecznikowy
Składniki:
- pęczek świeżego koperku
- szklanka słonecznika
- sok z cytryny
- woda
- sól, pieprz
Słonecznik płuczemy pod bieżącą wodą i zostawiamy do namoczenia przez 6-8 godzin. Następnie przekładamy go do kielicha blendera, dodajemy sok z cytryny i przyprawy i miksujemy dodając wodę, aż uzyskamy gładką konsystencję. Do sosu dodajemy posiekany koperek i mieszamy łyżką aż do połączenia składników. Gotowe!
Sos wybornie smakuje z jaglanymi kotlecikami ale także z pulpetami z brokułów! A jeśli dodamy mniej wody i pozostawimy gęstą konsystencję, to możemy użyć takiej pasty do kanapek!
Pasta koperkowa z bobem
Składniki:
- 100 g ugotowanego i obranego bobu (ok. 1/2 szklanki)
- pęczek posiekanego świeżego koperku
- 1 łyżka ziaren prażonego słonecznika
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- oliwa
- sól, pieprz
Czosnek i cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Wszystkie składniki, poza koperkiem wrzucamy do naczynia i blendujemy (można dodać wodę). Po zmiksowaniu dodajemy koperek i mieszamy z pastą. Smarujemy na chlebie, dodajemy ulubione warzywa i zajadamy!
Koniecznie zróbcie sobie zapas koperku na zimę – wystarczy go umyć osuszyć, pokroić na drobne kawałeczki, włożyć do szczelnego pudełeczka i zamrozić!