To już pół roku jak sukcesywnie wzbogacamy naszą dietę w warzywa i owoce. Czerwiec to cudowny miesiąc, bo wraz z nim mamy coraz większą eksplozję świeżych warzyw i owoców. W tym miesiącu większą uwagę zwrócimy na pomidory. W kwestii owoców wybór jest dość oczywisty: będą to słodkie, soczyste truskawki!

Pomidory – nie żałujcie sobie!

Pomidory to wspaniałe źródło witaminy C i pektyn. Dzięki tym dwóm składnikom dbają o nasze naczyni krwionośne i jednocześnie wspierają usuwanie z nich złogów tłuszczowych i cholesterolowych. Pomagają także w oczyszczaniu organizmu przez usuwanie z niego toksyn. Ponadto, występują w nich także inne witaminy, m.in. A, E, K, a także kwas foliowy, witamina B6. Jednak warzywa te najbardziej znane są z występowania w nich potasu. Potas odpowiada za wydalanie wody z organizmu (działa także moczopędnie), co wspomaga profilaktykę i leczenie nadciśnienia. Znacząca zawartość potasu wpływa także korzystnie na pracę mięśnia sercowego.

Niska kaloryczność pomidorów pozwala na to, aby cieszyć się nimi każdego dnia! Do tego wysoka zwartość błonnika wspomaga procesy trawienne, ułatwiając jednocześnie walkę z nadwagą i otyłością oraz zachowanie szczupłej sylwetki.

 

Truskawki – pyszne małe co nieco

Czerwiec jednoznacznie kojarzy się z sezonem truskawkowym. Uwielbiają je chyba wszyscy – pyszne, pachnące i orzeźwiające! Truskawki kryją w sobie bogactwo witamin i minerałów, które wpływają nie tylko na nasze zdrowie, ale i na urodę!

W truskawkach znajdziemy potas, fosfor, wapń (wzmacniają kości i zęby) czy magnez oraz witamin: A, C, E z grupy B i kwas foliowy. Witaminy C znajdziemy tu więcej niż w cytrusach! Mamy tu także błonnik, pektyny, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną naszego układu pokarmowego, wspierając jego przemianę materii i oczyszczanie. Ale nie tylko to wpływa na odtruwanie organizmu! Zawarty w truskawkach enzym bromelina, odpowiada za rozkład białka, dlatego to doskonały wybór dla osób które mają problemy z ich trawieniem, a także dla tych, którzy powinni zrzucić kilka kilogramów.

Nie same owoce mają moc!

Liście truskawek także mają dużo właściwości. Medycyna ludowa przekazuje, że stosowanie naparów z liści truskawek wspiera wychodzenie z licznych schorzeń, m.in.: niedokrwistości, szkorbutu czy kamicy żółciowej. A herbata parzona z liści i kwiatów to doskonałe remedium na przeziębienia.

Truskawki w kosmetyce

Nasza skóra nam podziękuje, jeśli sięgniemy do ogródka po naturalne sposoby dla jej pielęgnacji. Wyciągi z truskawek działają odżywczo, bakteriobójczo i ściągająco. Idealnie nadają się co zniszczonej cery czy suchej, łuszczącej się. Ponadto truskawki stosowane są do minimalizowania przebarwień skóry. Są to także naturalne blokery promieni UV, dlatego chętnie wykorzystuje się je do produkcji preparatów do opalania.

Jak widzimy, warto sezon truskawkowy wykorzystać w pełni – i w kuchni i w łazience! A żeby przedłużyć sobie lato, już dziś warto zrobić miejsce, aby je zamrozić na jesienne i zimowe dni!

A w następnym wpisie letnie przepisy z pomidorami i truskawkami! Ale zachęcamy już do skorzystania z innych kulinarnych pomysłów: