Co jeść w czasie podróży? Często stajemy przed dylematem, czy spędzić dodatkową chwilę w kuchni i przygotować prowiant, czy jednak zatrzymać się gdzieś po drodze… i później żałować 😉 Zdecydowanie jesteśmy zwolennikami domowych przekąsek, aby nic w czasie drogi nieprzyjemnie nas nie zaskoczyło. A lokalne i tradycyjne dania zostawmy sobie do próbowania jak dotrzemy do celu.

Najczęstszym wyborem na drogę są kanapki, owoce, warzywa czy ciasteczka. Dziś dla odmiany, proponujemy dla Was 2 wersje podróżnych placuszków: na słono i na słodko.

Co jeść w drodze – placki, palcuszki!

Placki z cukinią i suszonymi pomidorami

Potrzebujemy:

  • sporą cukinię, ok.  400 g
  • 2 średnie jajka lub zamiennik
  • 70 g mąki (do placków najczęściej używam pszennej)
  • 3-4 suszone pomidory w oliwie
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • opcjonalnie: łyżka kwaśniej śmietany 18 % (jogurtu naturalnego, mleka)

Umytą cukinię ścieramy na średnich oczkach (jeśli jest młoda nie ma potrzeby obierania i wykrawania gniazd nasiennych), odciskamy nadmiar wody. Do cukinii dodajemy jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojone w kawałki suszone pomidory oraz posiekany szczypiorek. Następnie wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawy oraz śmietanę (jogurt/mleko). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce. Następnie na dobrze nagrzaną patelnię dodajemy tłuszcz do smażenia (niewiele, bo ciasto jest już natłuszczone oliwą z suszonych pomidorów) i po rozgrzaniu nakładamy ciasto – 1 łyżka stołowa, to jeden placek. Smażymy 2-4 minuty z każdej strony, aż placki się zarumienią. Warto odsączyć nadmiar tłuszczu na talerzu używając ręcznika papierowego. W podróży będą świetnie smakować z pomidorkami koktajlowymi. W domu warto zaserwować z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki.

Placuszki z ulubionymi owocami

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka, może być roślinne
  • jajko lub zamiennik
  • 50 g tłuszczu (masło, olej kokosowy)
  • 1 łyżeczka sody
  • 300 g ulubionych owoców, teraz polecam mix: maliny, jeżyny borówki, jagody
  • opcjonalnie: 3 łyżki ksylitolu

W jednej misce mieszamy mąkę z sodą (i ewentualnie słodzidłem), w drugiej mokre: mleko, jajko i roztopiony tłuszcz. Mokre składniki wlewamy do miski z mąką, mieszamy na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dodać jeszcze trochę mleka. Do ciasta dodajemy 2/3 owoców i delikatnie mieszamy. Następnie smażymy na dobrze rozgrzanej patelni 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli macie patelnię, do której przywiera jedzenie, użyjcie tłuszczu do jej posmarowania. Wystudzone placki dekorujemy pozostałymi owocami.

Których placków spróbujecie najpierw, a które muszą czekać na podróż powrotną?

Naturalnie zachęcamy też, byście zapakowali w pudełeczka warzywa i owoce i nie zapomnieli zabrać wody!

Po więcej inspiracji zapraszamy tu: