Kasza z fasolką to ciekawe połączenie, które dostarcza nam całkiem sporo roślinnego białka, ale i złożonych węglowodanów. Można wzmocnić je dodając ulubiony ser, np. tofu albo rybę, owoce morza. A na deser zaproponujemy Wam nasze najnowsze odkrycie marchewkowe, prosto z Indii! To co, gotujemy?

Jeśli jeszcze nie czytaliście, koniecznie sprawdźcie jak korzystnie wpływają na nasze zdrowie i fasolka i marchewka (klik).

Kasza z fasolką

Potrzebujemy (4 porcje): 

  • 200 g kaszy bulgur
  • 400 g zielonej fasolki szparagowej
  • 400 g kalafiora
  • 300 g pokruszonego sera lub owoce morza
  • 2,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 ząbki czosnku
  • cebulę
  • por
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • oliwa
  • przyprawy: oregano, kurkuma, liść laurowy, sól, pieprz, wędzona papryka
  • opcjonalnie: 6-7 łyżek białego wina

Gotujemy:

Cebulę i pora kroimy w kosteczkę i szklimy na oliwie w głębokiej patelni (lub w szerokim garnku), dodajemy czosnek, pokruszony ser i przyprawy (bez liścia) i jeszcze kilka minut smażymy. Następnie dodajemy suchą kaszę bulgur, mieszamy i smażymy 2 minuty. Jeśli chcemy użyć wina, to właśnie teraz je dolewamy i czekamy chwilę aż odparuje. Kalafiora kroimy w kostkę, fasolkę na drobne kawałki, dodajemy i mieszamy. W kolejnym kroku wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Wrzucamy liść laurowy, przykrywamy pokrywką i gotujemy około kwadrans, aż składniki będą miękkie. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę i mieszając gotujemy na małym ogniu przez 1-2 min. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem.

Kasza z fasolką to także trafione rozwiązanie do lunchboxa! Smakuje wybornie i na ciepło i na zimno!

Deser marchewkowy “Gajar Halava”

Składniki:

  • 500 g marchewki
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 4 łyżki ksylitolu lub 5-6 łyżek syropu z agawy/klonowego
  • łyżka oleju kokosowego
  • 4 łyżki rodzynek
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2-3 łyżki migdałów lub pistacji
  • łyżka mleka kokosowego
  • skóra z pomarańczy

Obraną marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Na roztopiony olej wrzucamy marchewkę, cukier i kardamon i dusimy 10-12 minut. Następnie dodajemy rodzynki i mleko roślinne i dusimy aż marchewka zmięknie, pod koniec odkrywamy, by masa zgęstniała przez odparowanie mleka. Pudding możemy podawać na zimno lub ciepło, koniecznie z posiekanymi orzechami i kleksem z mleka kokosowego i opcjonalnie skórą pomarańczową.