Kasza z fasolką to ciekawe połączenie, które dostarcza nam całkiem sporo roślinnego białka, ale i złożonych węglowodanów. Można wzmocnić je dodając ulubiony ser, np. tofu albo rybę, owoce morza. A na deser zaproponujemy Wam nasze najnowsze odkrycie marchewkowe, prosto z Indii! To co, gotujemy?
Jeśli jeszcze nie czytaliście, koniecznie sprawdźcie jak korzystnie wpływają na nasze zdrowie i fasolka i marchewka (klik).
Kasza z fasolką
Potrzebujemy (4 porcje):
- 200 g kaszy bulgur
- 400 g zielonej fasolki szparagowej
- 400 g kalafiora
- 300 g pokruszonego sera lub owoce morza
- 2,5 szklanki bulionu warzywnego
- 4 ząbki czosnku
- cebulę
- por
- pół pęczka natki pietruszki
- 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku
- oliwa
- przyprawy: oregano, kurkuma, liść laurowy, sól, pieprz, wędzona papryka
- opcjonalnie: 6-7 łyżek białego wina
Gotujemy:
Cebulę i pora kroimy w kosteczkę i szklimy na oliwie w głębokiej patelni (lub w szerokim garnku), dodajemy czosnek, pokruszony ser i przyprawy (bez liścia) i jeszcze kilka minut smażymy. Następnie dodajemy suchą kaszę bulgur, mieszamy i smażymy 2 minuty. Jeśli chcemy użyć wina, to właśnie teraz je dolewamy i czekamy chwilę aż odparuje. Kalafiora kroimy w kostkę, fasolkę na drobne kawałki, dodajemy i mieszamy. W kolejnym kroku wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Wrzucamy liść laurowy, przykrywamy pokrywką i gotujemy około kwadrans, aż składniki będą miękkie. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę i mieszając gotujemy na małym ogniu przez 1-2 min. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem.
Kasza z fasolką to także trafione rozwiązanie do lunchboxa! Smakuje wybornie i na ciepło i na zimno!
Deser marchewkowy “Gajar Halava”
Składniki:
- 500 g marchewki
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 4 łyżki ksylitolu lub 5-6 łyżek syropu z agawy/klonowego
- łyżka oleju kokosowego
- 4 łyżki rodzynek
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2-3 łyżki migdałów lub pistacji
- łyżka mleka kokosowego
- skóra z pomarańczy
Obraną marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Na roztopiony olej wrzucamy marchewkę, cukier i kardamon i dusimy 10-12 minut. Następnie dodajemy rodzynki i mleko roślinne i dusimy aż marchewka zmięknie, pod koniec odkrywamy, by masa zgęstniała przez odparowanie mleka. Pudding możemy podawać na zimno lub ciepło, koniecznie z posiekanymi orzechami i kleksem z mleka kokosowego i opcjonalnie skórą pomarańczową.