Sezon dyniowy w pełni, więc korzystajmy. A że za oknem szaro, buro i ponuro, to na poprawę nastroju warto zaserwować sobie desery z dyni. Naturalnie bez cukru.
Dynia to warzywo korzystnie wpływające na stan naszego zdrowia. Jest wskazana przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego ale także i oddechowego, oraz to doskonały wybór, gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów. O zdrowotnych właściwościach pisaliśmy już nie raz, zachęcamy do ponownej lektury m.in. TU (klik). A teraz przechodzimy do rzeczy i serwujemy słodkości! W pierwszej części polecamy tartę dyniową!
Desery z dyni – nieoczywiste pyszności!
Tarta dyniowa
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g zimnego tłuszczu (masło, olej kokosowy)
- 50 g ksylitolu
- jajko lub zamiennik
- 2 łyżki mleka (roślinnego)
- szczypta soli
Nadzienie:
- 500 g dyni hokkaido ze skórką
- 500 ml tłustego mleka (może być kokosowe)
- 150 g ksylitolu
- 2 jajka lub zamiennik
- laska wanilii (wyskrobane ziarenka)
- cynamon
Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Ksylitol mielimy w młynku na puder i przesiewamy z mąką do miski. Tłuszcz kroimy w kostkę i ze szczyptą soli, dodajemy do mąki, ugniatamy do konsystencji przypominającej kruszonkę. Dodajemy roztrzepane jajko, mleko i zagniatamy delikatnie do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wykładamy do blachy silikonowej lub natłuszczonej i wysypanej mąką. Nakłuwamy ciasto widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na kolejne pół godziny.
Następnie przygotowujemy nadzienie. Pokrojoną w kostkę dynię wrzucamy do rondla razem z ksylitolem, wanilią, zalewamy mlekiem i zagotowujemy i następnie gotujemy na małym ogniu, raz na jakiś czas mieszając. Gdy dynia będzie miękka, wyłączamy ogień, miksujemy na gładką masę i zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, przykrywamy papierem, obciążamy fasolą i pieczemy kwadrans w temperaturze 180 st., następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejny kwadrans. Wystudzoną masę dyniową mieszamy z dwoma rozkłóconymi jajkami i cynamonem i ponownie blendujemy. Gotowe nadzienie wylewamy na ciasto i pieczemy 40-45 minut w temperaturze 160 stopni, aż masa będzie sprężysta. Po upieczeniu wyjmujemy, studzimy i serwujemy z lodami lub bitą śmietaną!