Okazuje się, że wielu z nas brakuje rozgrzewającego słońca, dlatego czas rozgrzać się pysznym jedzeniem. Mamy dla Was kilka propozycji na dania z kardamonem, choć nie zabraknie i innych energetycznych przypraw. Obok pysznej hinduskiej herbaty, zasmakujecie w curry i nawet zrobimy dziś deser!

Wegetariańskie dania z kardamonem!

Rozgrzewające napoje!

Przepis na nie jest banalnie prosty! Po prostu do ulubionej herbaty lub kawy dodajemy zmielony kardamon. Ile? Wszystko zależy od tego, jak bardzo intensywny smak i aromat lubicie. Jeśli to Wasz pierwszy kardamonowy napój – zacznijcie od szczypty i gwarantujemy, że po woli, powoli będziecie dodawać więcej!

Jeśli macie jednak ochotę na więcej egzotyki, spróbujcie zaparzyć typowo indyjską herbatę. To zwykle czarna herbata z dodatkiem mleka, miodu i przypraw takich jak: kardamon, cynamon, imbir, pieprz i gałka muszkatołowa.

Nietypowe curry… bez curry!

Składniki:

  • połówka kalafiora
  • połówka kapusty pekińskiej
  • 2-3 marchewki
  • duża pietruszka
  • 100 g tofu
  • puszka mleka kokosowego
  • kawałek imbiru
  • 4-5 łyżek orzechów nerkowca
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • połówka 1/4 kapusty pekińskiej 
  • olej kokosowy
  • 200 g brązowego ryżu

Gotujemy:

Obrane marchewkę i pietruszkę kroimy w grubsze plastry i podgotowujemy na parze, aż ciut zmiękną. Kalafior blanszujemy kilka minut. Kapustę kroimy w piórka, imbir ścieramy. Nerkowce kruszymy i prażymy na suchej patelni. Następnie rozgrzewamy olej na głębokiej patelni, podsmażamy przez minutę imbir i dodajemy do niego marchewkę, kalafior i pietruszkę i kilka minut dusimy. Następnie dodajemy kapustę, pokrojone tofu, kardamon i zalewamy mlekiem. Ponownie dusimy, aż warzywa będą miękkie, dosypujemy nerkowce i mieszamy. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na gotowy ryż wlewamy sos warzywno-kardamonowy i zajadamy. Naturalnie ryż z sosem można przed podaniem wymieszać.

Rozgrzewające tofurniczki… na zimno!

Składniki:

  • 600 g tofu
  • szklanka puree dyniowego 
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub innego słodzidła
  • 1/2 puszki mleka kokosowego (gęsta część)
  • sok z połówki cytryny
  • po płaskiej łyżeczce: kardamonu, cynamonu, imbiru
  • czubata łyżka masła orzechowego lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki agaru

Wszystkie składniki poza agarem mieszamy za pomocą blendera, aż do utrzymania gładkiej, jednolitej masy. Razem z agarem przekładamy do garnka i gotujemy. Gdy zacznie “wrzeć” (raczej bulgotać), to gotujemy jeszcze 4-5 minut ciągle mieszając. Przelewamy do ulubionych foremek (najlepiej silikonowych papilotek lu innych kształtów), studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Czujecie się już rozgrzani?