Znacie nasz bio relish z burakami kiszonymi oraz bio ketchup z cukinii, więc pora podpowiedzieć, co można z nimi wyczarować. Dodatki do potraw potrafią czasem zmienić całkiem dane danie, więc śmiało po nie sięgajcie i eksperymentujcie! Można je dodać niemalże do wszystkiego – do naleśników, tart, domowej pizzy, kanapek i wege burgerów. Sprawdzą się jako element nadzienia czy farszu do warzyw. I na imprezę jako dipy!
Dodatki do potraw – bio relish i bio ketchup w pysznym burrito
Potrzebujemy:
- 4 placki pełnoziarnistej tortilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebulę
- warzywa świeże: pomidor, papryka, mała cukinia
- po puszce kukurydzy i czerwonej fasoli
- 8 łyżek bio relish z burakami kiszonymi
- 4 łyżki bio ketchupu z cukinii
- 1/3 szklanki wody
- po pół łyżeczki: papryki słodkiej, papryki wędzonej, kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- szczypta kardamonu, pieprzu cayenne i papryki ostrej
- łyżka oleju
Domowy wege burger
Każdy lubi zjeść czasem coś na mieście. Choć czasem trudno znaleźć coś zdrowego, pysznego i na szybko! Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by taki domowy “fast food” zaserwować sobie w domu. Aby stworzyć pyszną kanapkę i poczuć się jak na mieście nie potrzebujemy wiele! Musimy mieć:
- pyszną, pełnoziarnistą bułkę
- dowolne kotleciki warzywne – polecamy te z jarmużem (przepis TU – klik) lub podgotowane warzywa typu marchewka, seler, pietruszka
- bio relish z buraków kiszonych 0 który zastąpi nam przemysłowe surówki
- bio ketchup z cukinii jako zdrowa alternatywa dla majonezu czy ketchupu pełnego cukru
- świeżą sałatę, ogórka i paprykę
I z tych składników przyrządzamy pysznego burgera! Czy na zimno, czy na ciepło – jak lubicie! I zawsze można zabrać ze sobą do pracy, w podróż czy do szkoły!
Którą kanapki najpierw spróbujecie?