Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym, szczególnie wzmacniającym odporność (więcej o tym przeczytacie TU), najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie kiwi bez żadnych dodatków i przetwarzania. Czyli po prostu obieramy ze skórki i zjadamy. Ale wszyscy wiemy, że każdy człowiek potrzebuje urozmaicenia w diecie, dlatego dziś przedstawimy Wam koktajle z kiwi, które doskonale sprawdzą się zarówno do tego, by oczyścić organizm, ale też stymulować układ immunologiczny.

Koktajle z kiwi – czyli zielono mi!

Oczyszczający koktajl na odporność

Składniki:

  • 3 banany
  • 8 liści jarmużu (bez twardych części)
  • 3 duże kiwi
  • świeżo wyciśnięty sok z całej cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml wody

I robimy:

Umyte liście jarmużu wrzucamy do kielicha blendera razem z pokrojonymi na kawałki bananami i kiwi. Dodajemy sok z cytryny i miód oraz wodę. Całość miksujemy na jednolity koktajl. Jeśli napój jest zbyt gęsty możemy dodać wodę lub ulubiony sok, najlepiej komponuje się świeży sok z pomarańczy.

    Zielony koktajl pietruszkowy

    Składniki:

    • 2 kiwi
    • jabłko
    • pół pęczka natki pietruszki
    • po kilka listków mięty i bazylii
    • łyżka miodu
    • 150 ml wody

    Mieszamy:

    Kiwi i jabłko kroimy na kawałki, a natkę pietruszki i listki miętki siekamy. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika blendera i miksujemy, aż osiągniemy jednolity napój.

    Mamy nadzieję, że będzie smakowało. Koktajle z kiwi są niesamowicie smaczne! Ale… nie samymi koktajlami człowiek żyje. Chociaż zimą (a raczej tą parodią zimy, którą obecnie mamy) zdecydowanie rzadziej sięgamy po napoje, dlatego koktajl możemy śmiało potraktować nie tylko jako wzmocnienie odporności, ale i też nawodnienie. Poza pysznymi zielonymi napojami zachęcamy Was do zrobienia prawdziwej bomby witaminowej i rozpoczęcia dnia od owocowej jaglanki (lub owsianki).

    Potrzebujemy:

    • 50g  kaszy jaglanej
    • 2 kiwi
    • 3 daktyle
    • 1/2 szklanki mleka
    • łyżeczkę miodu
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • ulubione orzechy, suszone owoce

    Przygotowanie:

    Daktyle kroimy na drobne kawałki. Kaszę jaglaną przepłukujemy pod wodą i gotujemy z wodą i mlekiem (proporcja 2:1) oraz posiekanymi daktylami wg przepisu na opakowaniu. Można też, zamiast przepłukiwania zalać ją wodą i odstawić na kilka godzin (skraca to czas gotowania). Kiwi blendujemy na gładki mus. Gotową kaszę mieszamy z miodem i cynamonem i przekładamy do miseczek. Na to nakładamy mus z kiwi i posypujemy bakaliami.

    Podoba się Wam?