Pisaliśmy ostatnio o tym, że zaburzenia tarczycy są coraz powszechniejszą dolegliwością. Omówiliśmy dietę przy chorobie Hashimoto (więcej informacji TU), a dziś pochylimy się nad jadłospisem dla osób z niedoczynnością tarczycy. Polecamy zajrzeć do informacji o podstawowych zaleceniach przy tym schorzeniu – znajdziecie je TU (klik).

Zaburzenia tarczycy a dieta

Pamiętamy, że niedoczynność tarczycy wymaga pewnych zmian w diecie. Zaleca się zwiększyć podaż białka, nie żałować sobie warzyw (z wyjątkami takimi jak brukselka czy kalafior) czy zwrócić jeszcze większą uwagę na tłuszcze które przyjmujemy. To wszystko może wydawać się oczywiste. Ale nadal pozostaje pytanie: co jeść?

Dziś mamy dla Was propozycję na kilka “tarczycowych” dań. Gotowi?

Zapiekanka z batatami

Przy niedoczynności tarczycy metabolizm nie jest tak prężnie działający jak u zdrowej osoby. Dlatego, obok świeżych warzyw lepiej sięgać po pieczone niż gotowane. Naturalnie chodzi tu o to, jakie i ile węglowodanów przyjmujemy.

Składniki:

  • 3 bataty
  • cukinia
  • 200-250 ml mleka kokosowego
  • przyprawy: curry, pieprz, sól
  • ziarna słonecznika
  • pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

Mleko kokosowe miksujemy razem z jajkiem i przyprawami. Bataty i cukinię obieramy (jeśli jest młoda cukinia, możemy tylko porządnie wyszorować i zostawić ze skórką) i kroimy w plasterki. Układamy je naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym, zalewamy masą kokosowo-jajeczną i pieczemy przez 25 minut w temp. 180 stopni. Serwujemy posypane nasionami słonecznika i z pomidorkami koktajlowymi.

Sałatka z gruszką

Składniki:

  • ser halloumi (lub tofu – ale bardzo okazjonalnie, z uwagi na ograniczanie soi przy diecie tarczycowej)
  • 2 gruszki
  • garść szpinaku
  • kilka orzechów włoskich
  • ziarna słonecznika

Przygotowanie:

Ser i gruszkę kroimy w plastry i grillujemy na patelni (osobno). Ostudzamy. Następnie razem ze szpinakiem wrzucamy do miseczki, mieszamy, posypujemy ziarnami słonecznika i zjadamy. Można skropić octem balsamicznym lub ulubionym dressingiem. Wybornie sprawdza się jako przekąska lub lunchbox!

W obydwu przepisach pojawiły się nasiona słonecznika. Czy to przypadek? Nie! Ziarna te są rekomendowane osobom ze schorzeniami tarczycowymi. O tym co zawierają i jak działają przeczytacie już wkrótce!