Desery bez cukru to nie tylko pyszności przeznaczone dla diabetyków czy osób będących na diecie redukcyjnej. To świetna i zdrowa propozycja dla wszystkich łasuchów, którzy dbają o swoje zdrowie. Dostępnych jest naprawdę wiele produktów, którymi z powodzeniem można zastąpić zwykły biały cukier. Ksylitol, owoce świeże i suszone, sok z agawy. Spróbujecie? Myślę, że na Dzień Kobiet będzie to wspaniała uczta!
Desery bez cukru
Kokosowe kulki jaglane
Potrzebujemy:
- 3 filiżanki mleka kokosowego
- filiżankę kaszy jaglanej
- 1/2 filiżanki wody
- wiórki kokosowe
- 2 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki soli
- opcjonalnie: prażone migdały bez skórki
Kaszę jaglaną płuczemy na sicie. Zagotowujemy wodę i gdy wrze dodajemy mleko kokosowe, kaszę jaglaną 4 łyżki wiórków kokosowych i syrop z agawy i sól. Gotujemy, aż wszystkie składniki się połączą i będą miały konsystencję kremu. Doajemy kako i dokładnie mieszamy. Studzimy. Następnie z jaglanej masy formujemy kulki, obtaczamy w wiórkach kokosowych i schładzamy w lodówce. Opcjonalnie do każdej kulki można włożyć do środka migdał.
Ciasteczka z amarantusem
Potrzebujemy:
- szklankę poppingu amarantusowego (małe, białe kuleczki)
- pół szklanki sezamu
- 80 ml oliwy z oliwek (ok. 1/3 szklanki)
- 10-12 daktyli
- 1/4 szklanki nasion słonecznika
- 1/4 szklanki pokruszonych orzechów (włoskie, migdały)
- jajko lub zamiennik
Daktyle zalewamy w garnku gorącą wodą (tyle, by je przykryć). Gotujemy na wolnym ogniu, aż powstanie z nich mus (mieszamy by się nie przypaliło). Razem z pozostałymi składnikami dokładnie mieszamy w misce (lub miksujemy) do uzyskania jednolitej masy. Formujemy kulki i rozgniatamy aby powstały okrągłe ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciepłe lody
Potrzebujemy:
- szklankę komosy ryżowej
- 12-13 suszonych daktyli
- 100 g upieczonego buraka,
- 200 g malin (mogą być mrożone)
- 50 g wiórków kokosowych
- łyżeczkę oleju kokosowego
- szczypta wanilii
Komosę gotujemy w 2 szklankach wody, tak by płyn całkowicie wyparował. Daktyle moczymy kilkanaście minut w gorącej wodzie. Wszystkie składniki blendujemy na gładki krem. Zanim masa wystygnie formujemy kształty, np. gałkownicą robimy kulki lodów. Przed podaniem można posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi.
Który deser jest Waszym faworytem?