Warzywne muffinki to doskonały pomysł na posiłek, który możemy zabrać ze sobą wszędzie. Dziś chcemy Wam zaproponować babeczki, w których znajdziecie też pyszne i zdrowe warzywa. A to wszystko dlatego, że świętujemy dziś światowy dzień muffinów, więc osłodźmy sobie czas izolacji i zróbmy kawiarnio-piekarnię w domu!
Warzywne muffinki
W wersji pierwszej: z burakami i owocami
Składniki:
- 250 g buraków, uprzednio upieczonych lub ugotowanych
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 2 jajka lub zamiennik
- 100 ml oleju
- 80 g owoców świeżych lub mrożonych lub suszonych
- 3 łyżki kakao
- 3-4 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki śmietanki kokosowej
- po łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Buraki kroimy w drobną kostkę i miksujemy/ blendujemy razem z jajkami, olejem i śmietanką. Mąkę mieszamy z kakao, ksylitolem, cynamonem, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy do niej mokre składniki i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone owoce i ponownie mieszamy. Formy do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej wlewamy porcję ciasta na 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 st prze około 20 minut.
W wersji drugiej: z czerwonej fasoli z czekoladą
Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 4 jajka lub zamiennik
- 3 dojrzałe banany
- 4 łyżki kakao
- 1/2 szklanki ksylitolu
- po płaskiej łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
- garść ulubionych bakalii
- gorzka czekolada
- rozpuszczona gorzka czekolada do zrobienia polewy
Polecamy także wytrawne muffinki na słono z papryką i suszonymi pomidorami – przepis znajdziecie TU (klik)!
Śmiało możecie przyozdobić je już niedługo lukrowymi rysunkami pisanek, baranków i zajączków! Smacznego!