Fasolka szparagowa to typowe letnio-jesienne warzywo, z którego możemy przyrządzić wspaniałe potrawy jak i wykorzystać ją jako dodatek do obiadu. Dziś mam dla Was pomysły właśnie na dania z fasolką, ale najpierw kilka słów dlaczego warto ją jeść.
Zdrowie z fasolki
Zarówno żółta i zielona odmiana fasolki, poza minimalnymi różnicami w składzie witamin i w smaku są skarbnicą wartościowych mikro i makroelementów. Znajdziemy w nich witaminy takie jak: A, C, K, E oraz z grupy B, kwas foliowy, potas fosfor oraz żelazo, magnez, wapń, sód i śladowe ilości cynku. Zawierają także liczne flawonoidy, czyli silne przeciwutleniacze, które chronią nas przed działaniem wolnych rodników, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Fasolka jest dobrym warzywem dla diabetyków z uwagi na niską kaloryczność oraz niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika. Fasolka wykazuje działania moczopędne, co może być wspierające przy leczeniu artretyzmu, chorób nerek i pęcherza moczowego. Jednocześnie działa oczyszczająco, usuwając toksyny z organizmu. Fasolkę spożywamy wyłącznie po obróbce termicznej, gdyż zawiera toksyczne dla ludzi roślinne białko, ulegające rozkładowi dopiero w procesie gotowania.
Więcej o fasolce i jej właściwościach przeczytacie we wpisie “Fasolka szparagowa…”.
Dania z fasolki
O tym, że fasolka fajnie komponuje się z różnymi warzywnymi kotletami (ale nie tylko), tofu czy jajkiem sadzonym, wiemy wszyscy. Dlatego teraz zaserwujemy ją jako danie główne oraz sałatkę. Na pierwszy ogień idzie:
Fasolka szparagowa z curry
Składniki:
- 500 g fasolki
- 150 g marchewki
- 3 cebulki
- 20 g korzenia imbiru, świeżego
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 60g jogurtu naturalneg0
- łyżka koncentratu pomidorowego
- przyprawy: ¼ łyżeczki soli, łyżka cukru trzcinowego, ½ łyżeczka białej gorczycy, ½ łyżeczki kolendry, mielonej, 3 goździki, łyżeczka curry, mielonego, szczypta chili
- 300 ml bulionu warzywnego
I gotujemy:
Warzywa myjemy i te które trzeba, obieramy. Fasolkę kroimy w kawałki, cebulkę w piórka, marchewkę w słupki, imbir i czosnek siekamy. Posiekany imbir z czosnkiem mieszamy z solą i cukrem. W głębokiej patelni, rozgrzanej oliwie dusimy 3-4 minuty kolendrę, gorczycę i goździki. Następnie dodajemy pastę imbirową i cebulkę i dusimy kolejne 4-5 min. Dokładamy fasolkę, marchewkę, koncentrat pomidorowy, curry, chili i zalewamy bulionem. Gotujemy bez przykrycia ok. 15 minut, aż odparuje płyn. Na koniec dolewamy jogurt i mieszamy. Serwujemy razem z ryżem. Naturalnie możemy wykorzystać jako dodatek do dania, ale sama fasolka wyśmienicie sprawdzi się jako obiad.
Sałatka fasolowa z serem feta
- 450 g fasolki
- cebula
- 40 g płatków migdałowych
- 200 g jogurtu typu greckiego
- 200 g sera typu feta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 500 ml wody
Przygotowanie:
Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebulkę i natkę drobno posiekać i dodać do nich sok z cytryny, jogurt grecki, oliwę sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Ser pokroić i kostkę. Ostudzoną fasolkę przełożyć do miski, dołożyć ser i dressing jogurtowy i dokładnie wymieszać. Na koniec posypać migdałami.