Skoro rzodkiewka już zebrana, to co, chwila moment i zajadamy się nią? Koniecznie, bo przecież jest ona doskonałym źródłem witaminy C. A co robi ta witamina? Pomaga odbudowywać naczynia krwionośne i zapewnia mocne kości i zęby. I przede wszystkim wspiera odporność i jest skutecznym narzędziem przeciw wolnym rodnikom. Ale to nie wszystko. Bo poza witamina C ma jeszcze kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz minerały, np. żelazo, wapń, magnez czy miedź.
Najczęściej chrupiemy ją do kanapek lub wrzucamy do sałatek. Ale dziś Was zaskoczymy! Piliście kiedyś koktajl rzodkiewkowy? Tak! Skoro pomidorowy czy ogórkowy można, to czemu nie z rzodkiewki?
Koktajl rzodkiewkowy!
W zasadzie to są dwa koktajle, jeden z liści rzodkiewki, a drugi z samych rzodkiewek. Może je oczywiście połączyć, wymieszać albo przelać do szklanek jeden po drugim i mieć 2 częściowy kolorowy napój.
Koktajl z liści:
- 150 g jogurtu (może być typu greckiego albo inny gęsty)
- 50 g liści rzodkiewki, pokrojonych na kawałki
- 100 g płatków migdałowych
- 100 ml wody mineralnej niegazowanej
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli i pieprzu
Do naczynia blendera wlewamy jogurt i wsypujemy płatki migdałów i zostawiamy na kilka minut. W tym czasie liście rzodkiewki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, czosnek przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do jogurtu, dodajemy sól i pieprz i blindujemy stopniowo dodając wodę. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji
Koktajl z rzodkiewki
- 600 g jogurt j/w
- 300 g rzodkiewek
- 2 szczypty soli
Rzodkiewki kroimy na ćwiartki lub ósemki i blindujemy z jogurtem i solą. Gotowe!
Liście rzodkiewki mają moc.
Często są odrzucane na kompost (lub do pojemników na bio odpadki), a to wielki błąd! Liście rzodkiewki mają też bardzo dużo witaminy C! Świetnie spisują się przy usuwaniu toksyn z organizmu, poprawiają metabolizm. Poza koktajlem, można ich śmiało użyć do przygotowania pesto:
- pęczek liści rzodkiewki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- 5-6 orzechów włoskich
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Wszystkie składniki blindujemy i gotowe! Możecie wykorzystać pesto zarówno do kanapek jak i do makaronu! W kolejnej odsłonie rzodkiewkowej poznacie też przepisy na koktajle rzodkiewkowo-owocowe!
A teraz zajadamy się salsą rzodkiewkową!
Salsa rzodkiewkowa
- 180 g rzodkiewek
- 60 g czerwonej cebuli
- 40 g oliwy z oliwek
- 25 g białego octu winnego
- 15 g kaparów
- 10 g musztardy, delikatesowej, wegańskiej
- ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Rzodkiewkę i cebulę siekamy na drobne kawałeczki. Wrzucamy je do naczynia blendera, dodajemy oliwę, ocet, musztardę, sól i pieprz i miksujemy. Kapary kroimy na pół (jeśli są bardzo duże, to na ćwiartki). Dodajemy do salsy i delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy do innego naczynia i schładzamy w lodówce minimum godzinę przed podaniem.
Banalna w wykonaniu salsa rzodkiewkowa pasuje do wielu dań. Czy to warzywne kotlety czy zapiekanki. Może też stanowić fajny dodatek do różnych sałatek i surówek.
Spróbujcie też pasty rzodkiewkowej do pieczywa!