W tę sylwestrową noc raczej nie będzie hucznych imprez, wielkich towarzyskich spotkań… Ale to nie znaczy, że nie będzie miło i zabawnie. Choć w wąskim gronie, to i tak można się bawić świetnie. Wiele osób, poza wspólnymi pogawędkami przy stole o życiu planuje nocne maratony filmowe. I zamiast chipsów, paluszków i słodyczy mamy dla Was pomysły na zdrowe sylwestrowe przekąski… Bo jak już jeść przez pół nocy, to może lepiej wybrać dużą porcję witamin, minerałów, błonnika i po prostu zdrowia?
Sylwestrowe przekąski
Czipsy warzywne – marchewka i burak!
Pasta oliwkowa
Słodkie przekąski – ciasto kokosowe!
Zaczniemy od najbanalniejszej pasty na słodko. Banan, awokado i 3 łyżki kakao. Ewentualnie pół łyżeczki miodu. Wszystko blendujemy i gotowe. Takim musem możemy smarować owsiane ciasteczka, wafle ryżowe czy zajadać z miseczki. A rozkoszą dla podniebienia będą miodowe galaretki z tą pyszną pastą.
Jeśli mamy więcej czasu i możemy oddać się pieczeniu, z całego serca polecam to proste ciasto kokosowe, które można też wykonać w wersji wegańskiej!
Składniki:
- 100 g czekolady z orzechami
- 100 g masła/ oleju kokosowego lub wegańskiej margaryny, miękkiej, pokrojonej na kawałki plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 70 g ksylitolu i 10 g cukru waniliowego -opcjonalnie
- 200 g śmietanki sojowej (lub zwykłej)
- 150 g mąki pszennej
- 130 g wiórków kokosowych
- łyżeczka proszku do pieczenia
Czekoladę trzemy na tarce lub drobno siekamy nożem. Do miski wkładamy tłuszcz, ksylitol z cukrem i śmietankę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąkę, wiórki kokosowe (100g) i proszek do pieczenia i ponownie miksujemy. Następnie wsypujemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy (silikonowej lub natłuszczonej masłem/ margaryną) i posypujemy pozostałymi wiórkami. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C). Po upieczeniu studzimy w tortownicy i następnie wyjmujemy i ze smakiem zajadamy!
Bliżej Wam do past, sałatek czy jednak do ciasteczek?
Zerknijcie jakie propozycje mieliśmy dla Was w poprzednich latach: