O tym, że czosnek powinien być w każdym domu w dużych ilościach i zawsze pod ręką – wiemy! Jednak wcale nie tak łatwo go do wszystkiego wykorzystać. Dlatego dziś przychodzimy Wam z pomocą z przepisem na pyszne ciasteczka czosnkowe! Zanim jednak weźmiemy się za pieczenie, pozwólcie, że przypominamy co nieco o tym naturalnym antybiotyku. Sięgamy po niego, aby wesprzeć funkcjonowanie górnych dróg oddechowych, a także, gdy nasz układ pokarmowy zostaje zainfekowany przez choroby zakaźne. A używany i doraźnie i profilaktycznie hamuje rozwój bakterii i grzybów. Więcej czosnkowych informacji wyczytacie w tym wpisie – klik! A teraz pora na…

ciasteczka czosnkowe!

Do ich przygotowania potrzebujemy: 

  • 4 ząbki czosnku
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 20 g drożdży świeżych
  • 120 g mleka
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 350 g mąki (można wymieszać razową i pszenną)
  • łyżeczka soli
  • 20 g oleju

 

Czosnek przeciskamy przez praskę i wkładamy do garnka. Dodajemy żółtko i masło, pokrojone na kawałki i mieszamy (miksujemy). Następnie dodajemy drożdże i ksylitol oraz wlewamy mleko. Gotujemy na bardzo małym ogniu (temperatura max. 40 stopni) przez 2-3 minuty, delikatnie mieszając. Na stolnicę wysypujemy mąkę i sól, robimy zagłębienie w które wlewamy olej i podgrzaną masę. Wyrabiamy ciasto i dzielimy ja na kilka równych porcji i formujemy kulki, które następnie w dłoniach rozpłaszczamy. Ciasteczka kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C przez 20-25 minut. Zjadamy po ostygnięciu.

Z czym serwować?

Jak wystygną i spróbujecie, to uznacie, że ciasteczka czosnkowe smakują wybornie same i wcale nie trzeba ich niczym ulepszać. Jednak można je wykorzystać nie tylko jako przekąskę, ale nawet element większego dania. Zatem z czym serwować aby było pysznie?

Jeśli zrobicie Wasze ciasteczka ciut puchate, niczym mini bułeczki, to możecie wykorzystać je jako bazę do kanapek. Posmarowane hummusem z dodatkiem ogórka kiszonego, albo wegańskim smalcem z plasterkiem pomidora sprawdzą się i rano i wieczorem. Zajrzyjcie koniecznie do naszego sklepu i wybierzcie ulubione smarowidła!  Jednak prawdziwe “niebo w gębie” będzie, gdy dodacie do nich konfiturę z czerwonej cebuli. Ostrość czosnku zmieszana ze słodyczą cebulki, smak nie do opisania! Zaskoczcie swoich przyjaciół podczas spotkania taką przekąską, będą zachwyceni!

Ciasteczka czosnkowe można też powodzeniem stosować jako alternatywę do grzanek do zup kremów. Czosnkową eksplozja byłoby połączenie z krem czosnkowym (przepis niebawem!). Jednak z kremem z białych warzyw czy z kremem z buraków lub selera też się sprawdzą.

Ciasteczka czosnkowe z nadzieniem!

Każdą kulką można potraktować jako ciasto na drożdżowe pierożki. Po rozpłaszczeniu, dodajemy farsz i pieczemy. Co może być tym farszem? Wszystko:

  • starte pieczarki, lekko podduszone z dodatkiem ulubionego sera (też najlepiej już startego)
  • posiekane suszone pomidory odsączone z oleju, z dodatkiem oliwek
  • szpinak wymieszany z serem feta

Śmiało możecie zastosować wszelkie farsze, które standardowo tworzycie do zwykłych pierogów. I wtedy, gdy ciut czosnkowe pierożki ostygną, możecie je zjeść nawet na obiad, naturalnie z dodatkiem świeżych warzyw!

Od czego zaczniecie? Od ciasteczek przekąsek czy już od razu zrobicie wytrawne danie?