Składniki na wegańskie leczo:
- 200 g kaszy gryczanej, najlepiej prażonej, ale każda inna też będzie pyszna
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 papryczka chili
- 300 g czerwonej papryki
- 200 g cukinii
- słoiczek bio ketchupu z cukinii
- puszka pomidorów krojonych
- 100 ml passaty pomidorowej
- 90 g czerwonej soczewicy, suszonej
- puszka pomidorów krojonych
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- po ½ łyżeczki mielonej papryki wędzonej i suszonej bazylii
- sól
Kaszę gryczaną gotujemy przez 15-20 minut na parze, lub standardowo wg zaleceń na opakowaniu. Po ugotowaniu zawijamy garnek w koc lub odstawiamy w ciepłe miejsce, by kasza nie wystygła. Cebulę kroimy w pióra, czosnek siekamy na drobne kawałeczki, papryczkę chili oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na kawałki po czym wszystko razem podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek w dużym garnku. Następnie z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w dużą kostkę, a cukinię obieramy i kroimy w plastry i na ćwiartki. Dodajemy do podsmażonych warzyw na patelni i dusimy 6-7 minut, często mieszając. Po tym czasie wsypujemy soczewicę, dodajemy łyżeczkę soli oraz pozostałe przyprawy, dokładnie mieszamy i dusimy 5 minut na czym ogniu. Na koniec dodajemy pomidory, bio ketchup i cassatę, dokładnie mieszamy i gotujemy przez kwadrans, raz na jakiś czas mieszając. Wegańskie leczo podajemy z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi lub z bio ogórkami z curry!
Obiad obiadem, ale deser też musi być!
Proponujemy Wam oczywiście coś zdrowego, mufinki z musem jabłkowym! Naturalnie ten mus możecie wykorzystać do różnych placuszków, racuszków, naleśników, koktajli – do wszystkiego, czego Wasze podniebienie zapragnie. Dziś jednak pyszne babeczki, dobre do zabrania na II śniadanie ale też na piknik, bo w końcu wiosna za pasem!
Potrzebne składniki:
- po jednej szklance mąki kokosowej i pszennej
- pół szklanki oleju
- pół szklanki ksylitolu
- 2 jajka lub zamiennik (np. 2 dojrzałe banany)
- szklanka mleka roślinnego, np. owsianego
- szklanka musu jabłkowego
- garść żurawiny pokrojonej na małe kawałki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie jest banalne! W jednej misce tradycyjnie łączymy suche składniki: mąkę, ksylitol, sól, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej mieszamy olej z jajkami i mlekiem roślinnym. Łączymy składniki z obydwu misek i dodajemy pokrojoną żurawinę i mieszamy łyżką, jak będą grudki w cieście to ok. I nakładamy jedną łyżkę do foremki, na to kładziemy łyżkę musu i znów na to łyżkę masy ciasta. Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Muffinki te możemy także przygotować używając musu dyniowego z jabłkami, jeśli chcecie podkręcić smak. Do tej wersji zdecydowanie rekomenduję zastąpić żurawinę drobno posiekanymi daktylami.
Coś dla najmłodszych!
Chcielibyśmy na koniec przypomnieć, że w naszej Farmie dbamy też o najmłodszych. Gdy są jeszcze za mali na to by pałaszować babeczki, śmiało możecie poczęstować ich naszymi musami: jabłkowym, dyniowym czy jabłkowo-dyniowym. I już od małego zachęcamy, aby dzieciaki buszowały w Waszych kuchniach, tym samym zachęcamy do przeczytania naszego tekstu właśnie o dzieciakach w kuchni!