Koktajle pietruszkowe cieszą się mniejszym powodzeniem niż te z dodatkiem szpinaku czy jarmużu. Zapewne dlatego, że pietruszka ma dominujący, wyraźny smak. Jednak na wszystko jest sposób! Wiele warzyw i owoców połączonych z pietruszką dają pyszną kompozycję. Tylko trzeba spróbować! Poniżej przygotowaliśmy dla Was kilka inspiracji na pyszne i przede wszystkim zdrowe wiosenne napoje!

Zanim jednak weźmiecie się za blendowanie, przypomnijmy kilka podstawowych informacji, dlaczego natki pietruszki nie powinno zabraknąć w naszej codziennej diecie. Nawet jeśli mielibyśmy dodawać kilka listków jako jadalna dekorację do zupy czy kanapek i głównych dań.

Natka pietruszki – niepozorne listki o olbrzymiej mocy

Natkę pietruszki cenimy za obecność w niej witaminy C. Nie jest jej najbogatszym źródłem, ale zawiera jej naprawdę całkiem sporo. Witamina C jest kluczowa przy codziennym budowaniu odporności oraz wspieraniu prawidłowego funkcjonowania układu krążenia oraz pracy mózgu. To też silny antyoksydant. Zawiera ponadto błonnik, kwas foliowy, magnez, żelazo czy wapń. Jak pamiętacie, jej kolor wynika z dużej ilości chlorofilu, substancji działającej oczyszczająco na cały organizm.

Zdajemy sobie sprawę, że jednorazowe może być ciężko zjeść cały pęczek natki. Ale gdy ją przemycimy tu i tam, przygotujemy zdrowe koktajle pietruszkowe i będziemy sięgać po nią regularnie, to szybko odczujemy jak nasze samopoczucie zdrowotne rośnie!

Koktajle pietruszkowe

Zaletą koktajli jest to, że można przygotować je bardzo szybko i zabrać ze sobą w drogę. Tym samym mamy pod ręką pożywny napój, który od pierwszego łyku dba o nasze zdrowie. Ciekawe, który spośród podanych przepisów skradnie Wasze podniebienia!

Każdy koktajl przygotowujemy wg jednego schematu: owoce/ warzywa myjemy, kroimy na drobne kawałki, umieszczamy wszystkie składniki razem z płynem w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Wodę zawsze możemy zastąpić ulubionym sokiem (najlepiej jednak w rozcieńczeniu) lub mlekiem roślinnym. Jeśli jest taka potrzeba, to dodajemy też odrobinę ksylitolu lub troszkę miodu.

Banalny koktajl z nutą cytryny

  • pęczek natki pietruszki
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • pół ogórka
  • 200 ml wody

Ten koktajl dedykujemy też wszystkim, którzy chcieliby podkręcić metabolizm i urozmaicić swoją dietę redukcyjną. Jest nie tylko niskokaloryczny, ale też cytryna pięknie oczyszcza i reguluje perystaltykę jelit.

Oczyszczanie – petarda! 

  • 1,5 szklanki natki pietruszki
  • pół szklanki liści szpinaku
  • pół mango
  • 3 plastry świeżego ananasa
  • szklanka wody

Jogurtowe smoothie na zielono

  • duży, dojrzały banana
  • pęczek natki pietruszki
  • 200 g kefiru
  • wyfiletowana pomarańcza

Wsparcie trawienia na pełnych obrotach

  • pęczek natki pietruszki
  • jabłko
  • 4-5 cm kawałek imbiru – starty
  • 200 ml wody mineralnej

Zielony detoks!

  • pęczek natki pietruszki
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 2 kiwi
  • 100ml wody

Jak Wam się podoba? Polecamy spróbować wszystkim propozycji, aby znaleźć swojego faworyta! Pamiętajcie, że składnikami w koktajlach można dowolnie żonglować. Niebawem będzie większy dostęp do świeżych i lokalnych owoców, więc nic nie stoi na przeszkodziła by spróbować pietruszkę z malinami czy truskawkami i jagodami!

Pasta z czosnkiem i natką

A na zakończenie przypomnimy jeszcze jeden kapitalny przepis, tym razem nie na koktajl, ale na intensywną pastę z natką i czosnkiem! Składniki:

  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • kilka łyżek słonecznika
  • oliwa
  • przyprawy: sól i pieprz

Wszystkie składniki blendujemy, aż do uzyskania jednolitej pasty. Pastę można wykorzystać do kanapek ale też jako pesto do makaronu.

Smacznego!