Jakby zrobić ankietę, z czym kojarzy się gotowana marchewka, to będą pewnie królowały 3 odpowiedzi: z rozszerzaniem diety dziecka, z ryżem i problemami żołądkowymi oraz z niedzielnym obiadem u babci. Niektórzy jeszcze sobie przypomną, że jest składnikiem sałatki jarzynowej. Ale czy to naprawdę wszystko?
Otóż nie! Kto by pomyślał, że z gotowanej marchewki można zrobić tyle smakołyków, wszak do baza do wielu naprawdę pysznych przekąsek! A jeśli mamy ją już ugotowaną i pokrojoną, to gotowanie w ogóle staje się bajką! Chociaż na codzień zawsze zachęcamy Was do tego, aby jeść jak najwięcej surowych warzyw i owoców, to sami wiecie, czasem trzeba coś ugotować.
Gotowana marchewka – pasta do kanapek czy potrawka?
Często wzbraniamy się przed przygotowaniem dań i przekąsek z gotowanej marchewki, bo dla słoiczka pasty, to się nie opłaca dwóch marchewek gotować… a później to się ciężko blenduje. Dlatego zachęcamy do skorzystania z gotowego rozwiązania i odmienienia swojej kuchni! Startujemy!
Pasta kanapkowa
- 200 g gotowanej marchewki
- 3 łyżki obranych orzechów włoskich
- łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy do smaku: pieprz, sól
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i gotowe! Wyborne oczywiście do kanapek, ale także krakersów czy innych chrupkich przekąsek.
Sos do makaronu
- 200-250 g gotowanej marchewki
- 3 łyżki płatków parmezanu lub płatków drożdżowych
- 10-15 orzeszków piniowych
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Marchewkę blendujemy na puree. Orzechy ozłacamy na patelni, czosnek przepuszczamy przez praskę. Następnie wszystkie składniki poza parmezanem/ płatkami drożdżowymi miksujemy na gładką masę. Dodajemy 100-200 ml wody (najlepiej tej z gotowania makaronu) i ponownie mieszamy. Wykładamy na ugotowany wcześniej makaron al dente, mieszamy i posypujemy całość parmezanem.
Warzywna potrawka
- 2 papryki w różnych kolorach
- batat
- 300 g gotowanej marchewki (pokrojonej w kostkę)
- cukrowa kukurydza
- mała cukinia
- 2 czerwone cebule
- 6 ząbków czosnku
- pęczek natki pietruszki lub 2 garście rukoli
- szklanka passaty pomidorowej koncentratu pomidorowego
- przyprawy wg uznania: lubczyk, cząber, pieprz, mielona papryka wędzona
Posiekaną cebulę szklimy na oliwie z oliwek, najlepiej w woku. Dodajemy do niej pokrojone w kostkę papryki, podlewamy wodą i dusimy pod pokrywką. Obieramy batata i kroimy w kostkę, cukinię kroimy w małe ćwiartki i razem ziarnami kukurydzy dodajemy do woka. Następnie dosypujemy marchewkę i z ulubionymi ziołami i przeciśnięty przez praskę czosnek dodajemy do warzyw (im więcej ziół tym lepiej), podlewamy całość szklanką passaty (lub dodajemy koncentrat pomidorowy i odrobinę wody). Wszystko dokładnie mieszamy i ponownie dusimy. Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką lub rukolą i obiad gotowy! Można zaserwować z ulubioną kaszą drobnoziarnistą lub brązowym ryżem.
Gotowana marchewka, po blendowaniu jest doskonałą bazą też do wszelkiego rodzaju placuszków, klusków czy z odrobiną miodu doskonałym uzupełnieniem porannej owsianki czy jaglanki.
Marchewkowe ABC – czyli właściwości zdrowotne
Dla przypomnienia dodamy tylko, że marchewka sama w sobie jest bogatym źródłem witamin wszystkich witamin, a w szczególności prowitaminy A, czyli beta-karotenu. Do tego zawiera w sobie wapń, żelazo, fosfor, cherom i wiele innych cennych pierwiastków. To królowa dobrego wzroku i pięknej skóry. Jak wspomnieliśmy we wstępie, znamy ją też jako doskonałe remedium na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. I to zdrowa metoda na to, aby jednak nie sięgnąć po słodycze.