Letnie desery to coś, na co bez wapienna mają ochotę wszyscy, gdy słońce nas mocno ogrzewa. A jak są schłodzone, nie wymagają pieczenia i można je zrobić raz-dwa, to bajka! A co ważne, jeśli dobrze zaopatrzymy nasz zamrażalnik na jesień i zimę, to taką smakową podróż do ciepłych dni możemy sobie urządzić też, gdy za oknem będzie padał śnieg.

Dziś przygotowaliśmy dla Was kilka szybkich przekąsek, z odrobiną słodyczy, która głównie pochodzi z owoców.

Letnie desery – czyli nie tylko domowe lody

Na początek chcemy Wam zaproponować mrożony jogurt, którego bazą jest mleko roślinne i jogurt kokosowy. Do jego wykonania potrzebujemy:

  • mrożony banan
  • 2 szklanki ulubionych mrożonych owoców, mogą to być np.: truskawki, mango, maliny, jagody
  • 100 ml mleka roślinnego bez cukru
  • 100 ml jogurtu kokosowego

Wykonanie jest proste: wszystkie składniki blendujemy, tak, aby się połączyły, ale jednak by były wyczuwalne kawałki owoców. Oczywiście zjadamy od razu po przygotowaniu. Jeśli akurat nie masz zamrożonych owoców, to wystarczy, że te co masz włożysz do zamrażalnika na 3-4h razem z jogurtem. Będą wystarczająco zimne!

W lato nasza aktywność w stosunku do pozostałych pór roku rośnie. Dlatego też warto pamiętać, aby zapewnić sobie odpowiednią podaż energii. I tu zdecydowanie polecamy, aby pochodziła ona z orzechów, pełnowartościowych węglowodanów, a niekoniecznie z gofrów i frytek z nadmorskiej budki. Dlatego mamy dla Was:

Batoniki owsiane bez pieczenia 

  • szklanka płatków owsianych
  • 5-6 łyżek miała orzechowego, niesłodzonego
  • po 4 łyżki ziaren słonecznika, płatków migdałowych, wiórek kokosowych
  • po 3 łyżki oleju kokosowego i miodu
  • pół szklanki posiekanych suszonych owoców (żurawina, daktyle, morele…)
  • 30 g gorzkiej czekolady (dostępne są też bez cukru)

Płatki owsiane prażymy (często mieszając) na suchej patelni aż się zarumienią na złoto. Dodajemy do nich ziarna słonecznika i płatki migdałowe, mieszamy i ponownie parzymy 2-3 minuty, aż poczujemy przyjemny zapach migdałów. Przesypujemy do miski i póki są ciepłe szybko dodajemy masło orzechowe i olej kokosowy i mieszamy, aż tłuszcze się całkowicie rozpuszczą i odstawiamy n kilka minut do przestudzenia. W międzyczasie siekamy czekoladę na drobne kawałki. Następnie dodajemy ją razem z owocami, miodem i wiórkami kokosowymi do płatków i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowych foremek na batoniki), rozsmarowujemy na wysokości ok 1,5-2 cm i dociskamy. Wstawiamy do lodówki na 2-3h, po tym czasie kroimy na małe batoniki. I gotowe!

Deser na śniadanie? Czyli jak zdrowo i dobrze zacząć dzień!

Dobrym początkiem dnia może być owocowa owsianka, na zimno oczywiście. Poprawiaj nastrój, dodaje energii. Czego chcieć więcej?Tylko pamiętajcie, aby przygotować ją wieczorem, bo musi odstać swoje w lodówce! Do wykonania jej potrzebujemy:

  • szklankę płatków owsianych lub orkiszowych
  • pół szklanki mleka roślinnego, np. napoju migdałowego
  • 8-10 truskawek
  • 2 łyżeczki ziaren słonecznika
  • łyżka jagód goi
  • czubata łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • opcjonalnie: łyżeczka ksylitolu lub dżemu

Do miseczki wsypujemy płatki owsiane i ziarna słonecznika (można też nasiona chia), zalewamy mlekiem i mieszamy. Następnie dodajemy masło orzechowe, pokrojone owoce, jogurt i opcjonalnie ksylitol albo dżem i ponownie mieszamy. Wstawiamy na noc do lodówki a rano mamy królewskie śniadanie!

A jeśli macie ochotę na inne smakołyki, poszperajcie na naszym blogu: