Zielone ogórki to doskonałe warzywa na gorące dni. Delikatny smak, nawodnienie, nic dziwnego, że chętnie się je uprawia na całym świecie. To, że składają się głównie z wody, powoduje, że to naturalne produkt do nawodnienia oraz neutralizacji toksyn. Cytując poradniki medycyny chińskiej, na dalekim wschodzie, ogórek znajduje zastosowanie także:
- we wspieraniu prawidłowego funkcjonowania serca, śledziony, trzustki, żołądka, jelita grubego
- oczyszczaniu krwi i skóry oraz eliminowania opuchlizny oczu
Ogórki warto zjadać ze skórką, oczywiście porządnie umyte. Właśnie w skórce znajdziemy sporo krzemu i chrolofilu. A serwowanie ich dzieciom (i dorosłym) pomaga rozprawiać się z pasożytami.
Jak jeść ogórki? Kroimy na kanapki czy do sałatki. Ale dziś Was zaskoczymy. Jest gorąco, więc proponujemy: sorbet ogórkowy, chłodnik z ogórka i pyszne smoothie!
Sorbet ogórkowy
- 800 g zamrożonych ogórków (obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy i mrozimy)
- 400-450 g kostek lodu
- 80 g ksylitolu
- garść liści świeżej mięty
- 6-8g startej skórki z limonki
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
Ksylitol, skórkę z limonki i miętę mielimy w młynku. Przesypujemy do dużego kielicha blender, dodajemy sok z limonki i zamrożone ogórki, blendujemy, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy kostki lodu i ponownie blendujemy, aż uzyskamy konsystencję sorbetu. Po przygotowaniu od razu zjadamy!
Chłodnik ogórkowy
- 500 g ogórków (bez gniazd nasiennych)
- 500 ml bulionu warzywnego
- średnia cebula
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 20 g oliwy z oliwek
- po 2-3 łyżki liści pietruszki i koperku
- 8-10 liści świeżej bazylii
- 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
Bulion przygotowujemy wg ulubionego przepisu, schładzamy. Cebulę siekamy na drobne kawałki. Obrane ogórki kroimy na kawałki. Do garnka dodajemy warzywa, wlewamy schłodzony bulion, oliwę, liście ziół i sok z cytryny i blendujemy. Następnie dodajemy jogurt i przyprawy i ponownie miksujemy. Przed podaniem można dodatkowo schłodzić i udekorować np. koperkiem i plasterkiem ogórka.
Ogórki z imbirem i limonką – smoothie doskonałe
- 400 g ogórków
- 40 g świeżego korzenia imbiru
- 4 limonki
- garść świeżyć liści mięty
- 750 ml gazowanej wody mineralnej
Ogórki dokładnie myjemy, nie obieramy i kroimy na kawałki. Imbir drobno siekamy, trzemy na tarce. Limonki obieramy, pozbywamy się białych błonek i dzielimy na kawałki. Wrzucamy wszystko do kielicha blendera, dodajemy wodę i blendujemy. Gotowe!
Zupa krem z ogórka
- 400 g ogórków
- 700 ml buliony warzywnego (lub 700 ml wody i 1,5 kostki bulionowej)
- 70 g białego ryżu, białego
- duża cebula
- 150 g jogurtu typu greckiego lub kwaśnej śmietany
- pół pęczka koperku
- czarny pieprz mielony
Ryż mielimy w młynku. Cebulę siekamy, ogórki kroimy na kawałki i wrzucamy z ryżem do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy koło kwadransa, czasem mieszając. Miksujemy blenderem na gładką konsystencję. Dodajemy jogurt lub kwaśną śmietanę, posiekamy koperek i kilka szczypt pieprzu i ponownie gotujemy 2-3 minuty, ciagle mieszając. Smakujemy, doprawiamy w razie potrzeby i podajemy na ciepło.
Podoba się Wam, co z Wami rezonuje w czasie upału? Jesteśmy ciekawi także Waszych przepisów na ogórki!