Z pokolenia na pokolenie nasze babcie i mamy przekazują nam wiedzę na temat zastosowania różnych ziół czy kwiatów. Jednym z najpopularniejszych z nich jest mięta. W Polsce spośród wielu gatunków najbardziej popularne śa: mięta pieprzowa i mięta zielona, znana jako spearmint. Pierwszym skojarzeniem z miętą jest napar na ból brzucha, a drugim, dzięki gumom do żucia – świeży oddech. Jednak czy tylko w taki sposób wykorzystujemy te świeże bądź suszone listki lub olejki eteryczne? Przekonajcie się sami!
# zdrowie
Wiemy już, że napary i ziołowe herbatki z mięty sprzyjają łagodzeniu bólów brzucha, ale także poprawiają trawienie usprawniając pracę jelit. Mięta zielona zwiększa także tempo przemiany materii. Warto pamiętać, że liście mięty należą także do grupy produktów usuwających z naczyń krwionośnych złogi tłuszczowe i cholesterolowe. Preparaty miętowe są także wykorzystywane do leczenia przeziębienia a nawet bólu mięśni!
Natomiast stosowanie olejku eterycznego z mięty pomaga złagodzić bóle głowy, napięcie, ma także działanie odkażające i uspokajające. Daje także uczucie świeżości.
# kuchnia
Najpowszechniejszym zastosowaniem mięty w kuchni jest dodawanie jej świeżych listków do wody z cytryną, aby poczuć przyjemne chłodne orzeźwienie, szczególnie w ciepłe dni. Świetnie komponuje się także z zielonymi koktajlami.
Jednak nie samą wodą człowiek żyje… 😉 Mięta stanowi doskonały dodatek do potraw słonych oraz deserów. Nieraz nasze dania są pięknie przyozdobione listkami mięty (warto je zjadać!) bądź skropione miętowym dressingiem. Mięta świetnie komponuje się z czekoladą, zarówno tą do picia jak i dodawaną do ciast czy muffinek. O lodach miętowych chyba wspominać nie musimy…!
Jeśli nie wierzycie, że miętę można dodać niemalże do wszystkiego, to spróbujcie koniecznie dostępnej u nas suszonej cukinii z miętą!
* Prosty dressing miętowy * – łyżeczkę miodu ubijamy z winnym octem, następnie dodając oliwę z oliwek. Na koniec mieszamy z posiekaną świeżą miętą.
# kosmetyki
Jednym ze składników mięty jest mentol. Dzięki swojemu przenikliwemu zapachowi używany jest w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Jest bazową wyjściową do produkcji mydła czy pasty do zębów lub płynów do płukania jamy ustnej. Coraz częściej znajdziemy go także w innych kosmetykach, takich jak peelingi, kremy do masażu czy dodatki do kąpieli. Naturalnie jest też stałym składnikiem leków, czy chemii gospodarczej.
Niby taka pospolita roślinka, a ile zastosowań! Bez względu na jej użycie i przeznaczenie, możemy mieć pewność, że raczej nam pomoże niż zaszkodzi! Warto zatem rozważyć jej hodowlę na kuchennym parapecie. 😉