Tak jak ostatnio obiecaliśmy, przedstawiamy gruszkowe przepisy na musy, koktajle i inne cuda. O tym, że po gruszkę należy sięgać, już nie musimy Was przekonywać. Przypomnimy tylko, że to prawdziwa bomba witaminowa, doskonała dla każdego.
Nie wszyscy lubią (bądź mogą) jeść gruszki w surowej postaci, dlatego podrzucamy kilka inspiracji.
Smoothie gruszkowy:
- duża gruszka
- 250 ml wody kokosowej
- 3 łyżeczki kaszy jaglanej (ugotowanej) lub płatków jaglanych
Wszystkie składniki blendujemy i gotowe. Koktajl ten możemy z powodzeniem wypić na II śniadanie!
Owocowa owsianka:
- dojrzała gruszka
- kiwi
- banan
- 250 ml mleka roślinnego lub wody
- 5 łyżek płatków owsianych
Płatki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na noc. Rano blendujemy owoce z mlekiem/wodą i mieszamy z płatkami. Pożywne danie na dobry początek dnia! Płatki owsiane możemy zastąpić także 3 łyżkami ugotowanej kaszy jaglanej.
A co powiecie na gruszkowe ciasteczka owsiane? Potrzebujemy:
- 2 miękkie gruszki
- 5 łyżeczek ksylitolu (ewentualnie 3 łyżki miodu)
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklankę płatków jaglanych
- 1 szklankę płatków gryczanych*
- 3 łyżki rodzynek/żurawiny
- 3 łyżki pestek dyni
- 2 jajka lub zamiennik
Płatki i rodzynki/żurawinę wsypujemy do miseczki. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazda nasienne i miksujemy na gładki mus. Jajko (zamiennik) roztrzepujemy i łączymy z ksylitolem (miodem). Mus gruszkowy jak i “słodkie jajko” dodajemy do płatków i dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy na kwadrans, by płatki zwilgotniały. Następnie formujemy ciasteczka i pieczemy je przez 30 min. w temperaturze 180 st.C (z termoobiegiem). *Płatki gryczane możemy zastąpić jaglanymi lub owsianymi.
A jeśli mamy w domu niemowlaka, to warto zamknąć mu trochę słońca w słoiczku i przygotować mus gruszkowy. Do tego potrzebne na będą:
- 1 kg gruszek
- 2 łyżki wody
- szczypta soli (opcjonalnie)
Ten przepis jest bardzo prosty: gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasiennych i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka dodając 2 łyżki wody i szczyptę soli. Smażymy aż do rozpadnięcia się gruszek. Następnie blendujemy na gładki mus, który (gorący!) przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy ok. 10 min. Naturalnie dla większych dzieci i dorosłych też będzie smaczną przekąską.
Czego spróbujecie na początek?
Jakie są Wasze ulubione gruszkowe przepisy, polecicie coś?