Kokos, a dokładniej otrzymywane z niego wiórki kokosowe, idealnie nadają się do różnorodnych dań!
Używane do słodkości, są idealnym zamiennikiem tłuszczu (pochodzenia zwierzęcego jak i wszelkich rafinowanych olejów), które popularnie stosujemy J
Po upieczeniu smak i aromat kokosa przechodzi do naszych wypieków, zachowuje wilgoć i nadaje specyficzny tłuściutki posmak, który tak kochamy w połączeniu ze słodkim J
…
Kochamy słodkości pod każdą postacią! Żadna cukiernia nie zastąpi domowych wypieków!
Idealne, szybkie i proste w wykonaniu z naszymi pociechami! J
Bez glutenu, bez sacharozy, bez mleka, bez jajek, bez utwardzonych tłuszczy roślinnych..
Uformowanie ciasteczek nie należy do trudnych czynności, lepimy kuleczki i spłaszczamy je na blaszce!
…
Najprostsza ich wersja to:
# 4 dojrzałe banany
# 3 szklanki ekologicznych wiórek kokosowych
…
Możemy eksperymentować, dodając: płatki owsiane, mąkę kokosową, ulubione bakalie, pomarańcz..
Lecz wersja podstawowa jest naprawdę pyszna i wszelkie kombinacje nie są obowiązkowe!
Mieszamy wszystkie składniki blenderem aż do uzyskania gładkiej masy. Formujemy ciasteczka i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut (z termoobiegiem nieco krócej) aż zaczną robić się złote.
Najlepsze, jeszcze ciepłe! J
…
Smacznego!
Zespół Farmy Świętokrzyskiej