Gorąca czekolada to jeden z lepszych napojów na zimowe, śnieżne dni! A takich ostatnio u nas pod dostatkiem! Nic tak nie rozgrzewa i nie podnosi nastroju jak kubek tego magicznego napoju, kocyk i ulubiona książka. A z dodatkiem przypraw, to już bajka! Ale czekolada czekoladzie nie równa…
Jeśli do tej pory nie próbowaliście domowej czekolady z mlekiem kokosoym, to najwyższy czas to zmienić. Mleko kokosowe sprawia, że wchodzimy na wyższy poziom smaku! I jest dobrym rozwiązaniem dla wegan oraz tych, którzy nie tolerują laktozy.
Gorąca czekolada – przepis!
Składniki:
- szklanka mleka kokosowego (z puszki lub kartonu)
- 2-3 gałki (jak do lodów) lub czubate łyżki niesłodzonego kakao
- płaska łyżeczka sproszkowanego cynamonu i 1-2 goździki
- opcjonalnie: łyżeczka ksylitolu czy innego słodzidła
- 800 g puszka mleka kokosowego – na bitą śmietanę
Jeśli nie możesz (lub nie lubisz) cynamonu, na pewno doskonale sprawdzi się skórka pomarańczowa czy kardamon, a nawet… imbir!
I robimy!
- Zaczynamy od bitej śmietany – w tym celu schładzamy przez noc puszkę mleka kokosowego. Po otwarciu, gęstą część (krem) odkładamy do miski, a płynną zostawiamy do zrobienia gorącej czekolady.
- Dodaj środek słodzący (jeśli używasz) do kawałków kremu kokosowego i miksuj aż otrzymasz lekką, ubitą konsystencję. Odstaw na bok.
- W garnuszku zagrzej pozostałe mleko kokosowe (to które zostało z bitej śmietany lub szklankę mleka z kartonu). Mleko z puszki sprawi, że gorąca czekolada będzie bardziej kremowa.
- Po zagrzaniu dodaj kakao i ewentualnie posłódź. Dosyp cynamon i goździki lub dowolną przyprawę, którą wybrałeś i wymieszaj w napoju. Do swojej gorącej porcji kakao dodaj kokosową bitą śmietanę i… odpoczywaj delektując się pysznym smakiem!
I na koniec kilka słów o cynamonie, który jest niezwykle zdrową przyprawą. Wyróżniają go właściwości dezynfekujące, oczyszczające, które wspierają organizm w stanach zapalnych. Działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie i hamuje wzrost chorobotwórczych pleśni i drożdżaków.
A więcej na jego temat znajdziecie w TYM wpisie (klik).
Naturalnie domową czekoladę można przyrządzić z każdego rodzaju mleka, ale kokosowe sprawi, że będzie pysznie gęsta i kremowa oraz o orientalnym smaku!