Pizza to danie wywodzące się z Włoch, a wzmianki o pierwszych pizzeriach pochodzą z Neapolu. To cienki placek z ciasta drożdżowego, posmarowany sosem pomidorowym i posypany startym serem i ziołami. Serwowany na ciepło i na zimno. A że w lutym obchodzony jest Dzień Pizzy – podzielimy się kilkoma pomysłami na to, czym w naszych domach “faszerujemy te placki”.
Sam placek do pizzy można zrobić na wiele sposobów. I drożdżowy – jak oryginalnie we Włoszech, ale też spód może być kruchy czy można wykorzystać ciasto francuskie. Co kto lubi, a teraz…
Pizza z tofu i szpiankiem
Składniki:
- tofu – starty na dużych oczkach
- świeże liście szpinaku
- papryka – czerwona, żółta i zielona
- cebula
- pieczarki
- oliwki czarne – pokrojone w krążki
- ulubiony sos pomidorowy
- przyprawy
Tofu ścieramy na dużych oczkach. Paprykę, cebulę, oliwki kroimy w krążki, a pieczarki w paski. Gdy ciasto jest gotowe do pieczenia, smarujemy je sosem pomidorowym i układamy przygotowane warzywa, w tym połowę liście szpinaku oraz oprószamy startym tofu i przyprawami. Pieczemy 15 minut w temperaturze 230°C, a po wyjęciu na wierzch układamy pozostały szpinak.
Pizza z brokułami i porem
Składniki:
- czerwona papryka – pokrojona w paski
- por – siekamy
- różyczki brokuła – przecięte na pół
- 5-6 pieczarek – pokrojone w plasterki
- 2 kulki mozzarelli – starte na dużych oczkach lub pokrojone w plasterki
- cebula – pokrojona w piórka
- oliwki zielone – pokrojone w krążki
- ulubiony sos pomidorowy
- przyprawy
- oliwa z oliwek
Pora podsmażamy kilka minut na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie, razem z pozostałymi warzywami układamy wszystko na przygotowanym cieście, posmarowanym sosem pomidorowym. Posypujemy starą mozarellą i przyprawami. Pieczemy 12-15 minut w temp. 230°C.
Będzie Wam smakowało? Jesteśmy przekonani, że tak! Mając świadomość i pewność, że użyliśmy tylko zdrowych składników, taki wypiek może stanowić doskonałe urozmaicenie codziennych obiadów, ale śmiało możemy kawałek zapakować w pudełko i zjeść w pracy na drugie śniadanie czy podwieczorek. Zdradzę Wam, że niemalże do każdej pizzy, przed podaniem uwielbiam dodawać pomidorki koktajlowe! Spróbujcie!
1 Comment
Comments are closed.