Pizza to danie wywodzące się z Włoch, a wzmianki o pierwszych pizzeriach  pochodzą z Neapolu. To cienki placek z ciasta drożdżowego, posmarowany sosem pomidorowym i posypany startym serem i ziołami. Serwowany na ciepło i na zimno. A że w lutym obchodzony jest Dzień Pizzy – podzielimy się kilkoma pomysłami na to, czym w naszych domach “faszerujemy te placki”.

Sam placek do pizzy można zrobić na wiele sposobów. I drożdżowy – jak oryginalnie we Włoszech, ale też spód może być kruchy czy można wykorzystać ciasto francuskie. Co kto lubi, a teraz…

Pizza z tofu i szpiankiem

Składniki:

  • tofu – starty na dużych oczkach
  • świeże liście szpinaku
  • papryka – czerwona, żółta i zielona
  • cebula
  • pieczarki
  • oliwki czarne – pokrojone w krążki
  • ulubiony sos pomidorowy
  • przyprawy

Tofu ścieramy na dużych oczkach. Paprykę, cebulę, oliwki kroimy w krążki, a pieczarki w paski. Gdy ciasto jest gotowe do pieczenia, smarujemy je sosem pomidorowym i układamy przygotowane warzywa, w tym połowę liście szpinaku oraz oprószamy startym tofu i przyprawami. Pieczemy 15 minut w temperaturze 230°C, a po wyjęciu na wierzch układamy pozostały szpinak.

Pizza z brokułami i porem

Składniki:

  • czerwona papryka – pokrojona w paski
  • por – siekamy
  • różyczki brokuła – przecięte na pół
  • 5-6 pieczarek – pokrojone w plasterki
  • 2 kulki mozzarelli – starte na dużych oczkach lub pokrojone w plasterki
  • cebula – pokrojona w piórka
  • oliwki zielone – pokrojone w krążki
  • ulubiony sos pomidorowy
  • przyprawy
  • oliwa z oliwek

Pora podsmażamy kilka minut na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie, razem z pozostałymi warzywami układamy wszystko na przygotowanym cieście, posmarowanym sosem pomidorowym. Posypujemy starą mozarellą i przyprawami. Pieczemy 12-15 minut w temp. 230°C.

Będzie Wam smakowało? Jesteśmy przekonani, że tak! Mając świadomość i pewność, że użyliśmy tylko zdrowych składników, taki wypiek może stanowić doskonałe urozmaicenie codziennych obiadów, ale śmiało możemy kawałek zapakować w pudełko i zjeść w pracy na drugie śniadanie czy podwieczorek. Zdradzę Wam, że niemalże do każdej pizzy, przed podaniem uwielbiam dodawać pomidorki koktajlowe! Spróbujcie!

1 Comment

Comments are closed.