Nadciśnienie tętnicze, obok podwyższonego poziomu cholesterolu i idącej często w parze: nadwagi/otyłości, to ogromny problem i wyzwanie dla dzisiejszego świata i medycyny. Schorzenie to występuje u wielu osób pierwotnie (genetyka), ale wśród coraz większej części populacji pojawia się wtórnie, w wyniku różnego rodzaju chorób (w tym przewlekłych) oraz prowadzenia nieprawidłowego i niezdrowego stylu życia. W związku z tym, że dziś obchodzimy właśnie światowy dzień walki z nadciśnieniem, chcemy podzielić się tym, jak zróżnicowana dieta może wesprzeć, ale i uchronić nas przed zbyt wysokim i niebezpiecznym ciśnieniem krwi.
Nadciśnienie – jak pomóc sobie dietą?
Statystyki pokazują, że osoby cierpiące na nadciśnienie zwykle jedzą tłusto, słono i dużo. I tu pierwszym krokiem jest unikanie spożycia nadmiernej ilości soli (na rzecz potasu), uregulowanie pór spożywanych posiłków i kontrola wielkości porcji, które jemy. A także eliminacji potraw smażonych, na rzecz gotowanych, pieczonych i duszonych.
Przy nadciśnieniu, w naszym jadłospisie powinny się znaleźć produkty z takich grup:
- warzywa – szczególnie bogate w potas (pomidory, kalarepa, brukselka, liście buraka (więcej o botwince przeczytacie TU-klik), szpinak) oraz papryka, rzodkiewka, cebula, czosnek, sałata, brokuły
- owoce – banany, pomarańcze, jabłka, arbuzy, żurawina, cytryna
- pełnoziarniste produkty zbożowe – wszelkiego rodzaju otręby, płatki, kasze, siemię lniane
- nasiona roślin strączkowych, szczególnie białej fasoli
- orzechy, m.in. migdały
- tłuszcze roślinne
Ponadto warto sięgać po produkty bogate także w wapń (fasola, figi, jarmuż, mak, orzechy laskowe, soja) czy magnez (kakao, sezam, pestki dyni, nasiona słonecznika), które skutecznie wpływają na obniżenie ciśnienia krwi.
Nadciśnienie – inne ważne czynniki zdrowego trybu życia
Wiemy, że samą dietą możemy nie osiągnać tak spektakularnych efektów, jak byśmy oczekiwali. Dla organizmu człowieka, uzyskanie i utrzymanie zdrowia i równowagi opiera się na kilku przesłankach. Przy stwierdzonym nadciśnieniu, obok zbilansowanego i zdrowego jadłospisu, należy pamiętać o:
- uregulowania masy ciała,
- zwiększeniu aktywności fizycznej (ale stopniowo!)
- eliminacji palenia papierosów,
- racjonalnym spożyciu alkoholu,
- pozytywnym nastawieniu.
Jeśli zadbamy o te wszystkie czynniki, to na pewno zauważymy poprawę zarówno na ciele jak i na duchu! Jeśli jednak nie, to nadciśnienie może prowadzić do rozwoju miażdżycy, zwiększenia ryzyka zawału serca czy niewydolności nerek. Co wybieracie?
Może Cię zainteresować:
- cebula – dobra na nadciśnienie