Dziś nieco zagłębimy się w nauki ściśle ze sobą powiązane, anatomię i fizjologię 🙂
Krew – płyn ustrojowy człowieka, który spełnia rolę transportu niezbędnych składników do życia, docierając do wszystkich tkanek naszego ciała, zapewniając komunikację pomiędzy poszczególnymi układami organizmu.
Średnio 5-6 litrów krwi płynie w naszych naczyniach, tj u człowieka dorosłego 70-80 ml krwi na każdy kilogram masy ciała.
Jej głównym składnikiem jest Hemoglobina, białko ukryte w erytrocytach, odpowiadające za zabarwienie krwi.. zasadniczą jej funkcją jest transport tlenu do naszych komórek.
Niewielka mutacja genu hemoglobiny prowadzi do różnych postaci anemii..
Czerwone krwinki krwi są tak pochłonięte swoją funkcją transportową tlenu, że nie posiadają, jako komórki, własnego jądra komórkowego, po to aby nie tracić energii na własny metabolizm i w pełni wysycić się hemoglobiną, to dopiero poświęcenie! 😉
Najważniejszym składnikiem magicznego białka jest żelazo, stąd wszelkie jego braki zaburzają ilość i jakość krwinek czerwonych.
Istotne substancje i składniki mineralne w prawidłowej ich ilości i funckji: witamina B12, B6, C, miedź, żelazo..
…
Natomiast istnieje w przyrodzie taka grupa związków chemicznych obecna w roślinach, algach i bakteriach fotosyntetyzujących.
Cząsteczka tej dobroczynnej substancji, budową zbliżona jest do naszej hemoglobiny.
Jej synteza u roślin zachodzi w plastydach, jest substancją niezbędną to przeprowadzenia procesu fotosyntezy, dokładniej wychwytuje kwanty światła!
Istnieje jej wiele rodzajów..
…
A dlaczego taki długi wstęp na ten temat?
Otóż doskonale wiemy, że spożywanie dużych ilości zielonych warzyw czy picie z nich soków ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie!
To naprawdę ciężko przedawkować! 🙂
Soki z trawy pszenicznej/jęczmiennej/jarmużu i innych zielonych cudów potrafią zdziałać cuda w naszym organizmie..
# alkalizują organizm/działają odkwaszająco
# pomagają zwalczyć infekcje
# uruchamiają mechanizmy detoksykacyjne/oczyszczające
# pomagają w anemii
# poprawiają stan naszych jelit poprzez dominację korzystnej mikroflory jelitowej
# łagodzą stany zapalne
# likwidują przykre zapachy
# pomagają w walce z próchnicą
# poprawia widzenie
# pomagają w walce i zapobieganiu chorobom nowotworowym!
…
Zatem pytanie do Was! 🙂
Jaka substancja w roślinach odpowiada za te wspaniałe właściwości? Stosowana jako barwnik w przemyśle spożywczym..
Jaki pierwiastek buduje centralną część jej cząsteczki? (czerwony znak zapytania na rysunku (zdjęcie artykułu)
Aby nie było tak łatwo 😉
Jak myślisz, czy ta substancja czyni zielone warzywa podatne na zmiany barwy podczas obróbki cieplnej (gotowania)? 🙂
Na odpowiedzi czekamy w komentarzach!
Zespół Farmy Świętokrzyskiej