Po ostatnim naszym wpisie (zerknijcie TU – klik) nikt nie ma wątpliwości, że kalafior i cykoria powinny częściej lądować na naszych stołach. Tylko co z nimi zrobić? Zupa kalafiorowa jest już oklepana, a dodatek cykorii do sałatek czy serów pleśniowych też się niektórym znudził. Mamy dla Was propozycję na coś niecodziennego. Kalafior na kanapki i cykoria na obiad! Ciekawi?
Kalafior na kanapki czyli pyszna pasta warzywna!
Składniki:
- mały kalafior
- po łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki
- szczypta chili
- kurkuma
- sól, pieprz
- sok z połówki cytryny
- 6-7 suszonych pomidorów z oliwy
- po kilka zielonych i czarnych oliwek
- garść orzechów włoskich (namoczonych przez min. kilka godzin)
- kilka listków bazylii
- łyżeczka kaparów
- oliwa z oliwek
Kalafiora dzielimy na małe różyczki i gotujemy, żeby nie był zbyt miękki (najlepiej gotować na parze). W misce mieszamy paprykę słodką i wędzoną, sól, pieprz i kurkumę z oliwą i sokiem z cytryny. Po ugotowaniu do miski dodajemy kalafiora, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Następnie kalafior ląduje w piekarniku i piecze się przez 15-20 minut (aż będzie miękki) w temperaturze 190 st. Odcedzamy orzechy i blendujemy, następnie dodajemy suszone pomidory, oliwki, bazylię, kapary i 3 łyżki oliwy i ponownie miksujemy. Upieczonego kalafiora studzimy i blendujemy z pastą pomidorow0-orzechową. Przed podaniem lekko schładzamy w lodówce. Wybornie smakuje z ogórkami kiszonymi!
Uwaga! Jeśli komuś nie chce się zrobić musu pomidorowego, śmiało możecie dodać nasze pesto z suszonych pomidorów!
Duszona cykoria
Przygotowanie cykorii na ciepło, by była miękka i pyszna to nie lada wyzwanie! Koniecznie trzeba ją dusić pod przykryciem, z dodatkiem tłuszczu i wody lub… białego wina! Nie każdy lubi jej gorzkawy smak, dlatego warto dodać coś słodkiego. I wszyscy wiemy, że jak cykoria to i gruszka! I to samo w sobie może być gotowym daniem albo dodatkiem do warzywnych pulpetów lub wędzonego tofu!
Składniki:
- 500 g cykorii
- 2 gruszki
- 30 g masła/tłuszczu, np.oleju kokodowego
- 80-90 ml wody
- 3 łyżeczki cukru pudru
- sok z jednej cytryny
- sól, pieprz
Umyte i osuszone liście cykorii kroimy na plasterki. Tłuszcz roztapiamy na patelni i dodajemy cykorię ciągle mieszając, by wszystkie listki pokryły się olejem. Dodajemy sok z połówki cytryny, 1 łyżeczkę cukru pudru, sól i pieprz i następnie zalewamy wodą. Warzywa dusimy około kwadransa, co kilka minut mieszając. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i polewamy sokiem z cytryny. Pod koniec duszenia dodajemy do cykorii i dosypujemy 2 łyżeczki cukru pudru. Gotujemy bez przykrycia do czasu aż cukier się skarmelizuje, a nadmiar płynu wyparuje.
Do czego najchętniej dodacie taką pyszną wersję cykorii?